Matematik

Parallelforskydning

07. juni 2010 af hihihej (Slettet)

Jeg ved godt, hvordan man parallelforskyder en parabel op af y-aksen. Men hvad med x-aksen?? :)

Og hvad kan man ellers sige til emnet "parellelforskydning" ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2010 af Matkaj

Du forskyder langs x-aksen ved at lægge en konstant til x-værdierne:

Således fås hvis k >0: f(x+k) giver en forskydning k enheder til venstre og f(x - k) giver forskydning mod højre.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2010 af AMelev

Du kan parallelforskyde lodret (y-aksen) og vandret (x-aksen)
Ved vandret forskydning med p får du et nyt x: x1 = x + p, dvs. at x = x1 - p
Ved lodret forskydning med q får du et nyt y: y1= y + q

Hvis du starter med en funktion f og parallelforskyder den vandret med p, får du en ny funktion g, hvor g(x1) = f(x)

Når du så forskyder g lodret med q, får du en ny funktion h, hvor h(x1) = g(x1) +q

Nu skal du så bruge disse sammenhænge til at udtrykke h(x1) ved f(x1)

Lav en skitsetegning og sæt værdierne på - det er håbløst at holde styr på ellers.


Skriv et svar til: Parallelforskydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.