Matematik

Lineære funktioner

08. juni 2010 af vict0438 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej skal til årsprøve i morgen i mundt. mat og jeg har fået stillet dette spørgsmål

Gør rede for egenskaber ved den lineære funktion, herunder bestemmelse af tallene a og b ud fra 2 punkter på grafen og ligefrem proportionalitet.

og jeg aner ik hvad jeg skal svare

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2010 af bbdk (Slettet)

Egenskaben for en lineær funktion er jo at den netop er en linie i et normalt koordinatsystem. a er betegnelsen for hældningen og b er hvor linien skærer y-aksen.
liniens y-koordinat ændres med a pr. enhed man bevæger sig til højre på x-aksen.
positiv a værdi er en opadgående linie, negativ a-værdi er en nedadgående linie.
positiv b-værdi betyder at linien skærer y-aksen over x-aksen, negativ b-værdi betyder at linien skærer y-aksen under x-aksen, og b = 0 betyder at linien skærer x-aksen og y-aksen i origo, (0,0)

Hvis du har 2 punkter, P1(x1,y1) og P2(x2,y2), på grafen for en lineær funktion, f(x) = ax+b, så finder du a og b sådan her:
a = (y2-y1)/(x2-x1)
b = f(0), altså f(0) = a*0+b.

Hvis f(x) = ax og b dermed er 0, så kaldes den lineære funktion for en ligefrem proportionalitet.

Jeg kan ikke lige komme i tanke om mere man kan sige om det.


Skriv et svar til: Lineære funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.