Matematik

trigonometri

10. juni 2010 af smukkedivadiva (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hejsa derude, 

er der nogen der ved hvordan man skal bevise at sinusrelationerne gælder, når vinkel B er stump, som på tegningen jeg har vedhæftet (trekant) og hvordan man skal bevise at cosinusrelationerne gælder, når vinkel C er stump, som på tegningen (trekant1) ? 

På forhånd mange tak. 

Vedhæftet fil: trekant.jpg

Svar #1
10. juni 2010 af smukkedivadiva (Slettet)

 her er den næste tegning

Vedhæftet fil:trekant1.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0

Beviset, hvor vinkel B er stump, virker, fordi sin(180º-B) = sin(B) . Der gælder nemlig

sin(C) = h/b og sin(180º-B) = h/c , så h = b·sin(C) = c·sin(180º-B) = c·sin(B) , dvs b/sin(B) = c/sin(C) .

#1

Beviset for cosinusrelationen løber på denne måde (sammenlign din figur i trekant1.jpg):

Vi har af Pythagoras:

x2 + h2 = a2

(b+x)2 + h2 = c2 , hvoraf

b2 + 2bx + a2 = c2 .

Nu er

cos(180º-C) = -cos(C) = x/a , så x = -a·cos(C), og dermed

c2 = a2 + b2 - 2ab·cos(C)


Skriv et svar til: trigonometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.