Biologi

synapser og nervesystem - biologieksamen

14. juni 2010 af saraboell (Slettet)

Hej alle. 

Er der lige nogen der kan forklare mig sammenhængen mellem hæmmende og fremmende synapser og det sympatiske og para-sympatiske nervesystem, tak.

Er der en sammenhæng mellem dem? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2010 af Bankier (Slettet)

Det sympatiske nervesystem og det para-sympatiske er tilsammen kroppen autonome nervesystem ( ikke under viljens kontrol).

Fra  http://www.netdoktor.dk/epilepsi/nervesystemet/opbygning/funktion.htm

"sympatisk nervesystem, som udgøres af de indvoldsnerver og centre i centralnervesystemet, som sætter kroppen i stand til at klare en akut belastning. Det sympatiske nervesystem øger således hjertets sammentrækningsevne og hastighed, og øger blodgennemstrøningen til muskulatur, hjerte og lunger. Herved forbedres vores evne til at yde vores maksimale - det vil sige at kæmpe fysisk eller flygte med stor hast. Angst, stress og fysiske belastninger fører således til en aktivering af det sympatiske nervesystem.


Parasympatisk nervesystem, som udgøres af indvoldsnerver og dele af CNS, som er særligt aktive, når vi skal genopbygge kroppens resurser. Det parasympatiske nervesystem styrer herved vore fordøjelsesprocesser og mave-tarmsystemmets motilitet. Den del af nervesystemet er således mest aktivt, når man ligger på sofaen efter indtagelse af et stort måltid. "
 


Svar #2
14. juni 2010 af saraboell (Slettet)

det har jeg godt forstået men findes de hæmmende synapser kun i det parasympatiske nervesystem og de fremmende synapser i det sympatiske nervesystem?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2010 af M_Malling

 Nej. det passer ikke. Sympaticus og parasympaticus har ikke rigtig noget med hæmning eller stimulering fra synapserne. Sammenspillet mellem disse dele af ANS har til opgave at styre de ting som er nævnt af Bankier. Når man snakker om hæmmende og stimulerende synapser er det typisk den effekt neurotransmitteren har på den postsynaptiske membran.

En stimulerende synapse bringer den postsynaptiske membran mod tærskelværdien, transmitteren er typsik glutamat. En hæmmende synapse fjerner den postsynaptiske membran fra tærskelværdien, transmitteren er typisk GABA.


Skriv et svar til: synapser og nervesystem - biologieksamen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.