Fysik

Henfald m.v

16. marts 2005 af Marco (Slettet)
Hey!

Håber nogen vil hjælpe mig med denne opgave ( http://bigup.peecee.lir.dk/view.php?id=6048 ) A'eren har jeg lavet, men jeg har lidt svært ved at lave b og c :\\


Svar #1
16. marts 2005 af Marco (Slettet)

Ingen der vil hjælpe? :[

Svar #2
16. marts 2005 af Marco (Slettet)

Prøver igen...

90/39Y (yttrium) er betaminus-radioaktiv. Vewd hvert betaminus-henfalf afsættes der en energi på 2,27 MeV i leveren. En lever vejer typisk 1,5kg. Man ønsker at give leveren en dosis på 6 Gy. Halverinhstiden er 64 timer.

1) Opskrib reaktionsskemaet for beta-henfaldet

2) Hvor mange gram 90/39Y skal glaskuglerne indegolde for at give leveren en dosis på 6 Gy? (hint: start med at finde hvormange henfald der skal til for at give den ønskede dosis).

c) Hvor stor er aktiviteten fra 90/39Y lige efter injektionen i leverens pulsåre?

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

#2:

1) Ved beta-minus-henfald udsendes en elektron samt en antineutrino. Derved dannes en kerne af et andet grundstof end yttrium, men med samme nukleontal. Brug bevarelse af ladning og leptontal til at opstille reaktionsskemaet.

2) Den absorberede dosis D er defineret som

D = E_abs/m

og dette kan bruges til at bestemme den samlede afsatte energi i leveren, E_abs som følge af beta-minus-henfaldene. Eftersom du kender den afsatte energi per henfald (2.27MeV) kan du beregne antal henfald og dermed det nødvendige antal Y-90 kerner. Massen af Y-90 i glaskuglerne er dernæst let beregnet.

3) Bemærk, at vi endnu ikke har brugt halveringstiden (T½ = 64h). DEn oplysning skal bruges nu. Beregn henfaldskonstanten

k = ln(2)/T½

og husk, at aktiviteten og antal tilbageværende radioaktive kerner N af det pågældende nuklid er relaterede ved;

A = k*N

//Singularity

Svar #4
17. marts 2005 af Marco (Slettet)

Takker!

Svar #5
17. marts 2005 af Marco (Slettet)

Men....
D = E_abs/m kender jeg ikke... Hvad er E_abs?

Svar #6
17. marts 2005 af Marco (Slettet)

ohhh... det er D = DeltaE / Deltam ?

Svar #7
17. marts 2005 af Marco (Slettet)

Tak for din hjælp Singularity!
Jeg er dog ikke helt med på hvordan du løser b... Hvis du vil og har tid, vil jeg blive glad, hvis du kunne få udregninger på.

:]

Svar #8
17. marts 2005 af Marco (Slettet)

Undskyld hvis det er blevet spam!
Men håber altså Singularity eller en anden klog kigger fordi! :[

1) 90/39Y -> 90/40Zr + elektron og antineutrino

2) Her siger jeg først: D = E/M (hvor jeg har omregnet til joule) = 3,637*10^-13J / 1,15 = 2,424 * 10^-13 Gy (dette er den afsatte energi i leveren). Hvordan kommer jeg videre nu? Jeg skal jo finde antal gram. Håber I skriver en form for udregning op.

Håber én vil hjælpe!!!

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

#8:

2) Den afsatte energi i leveren er langt større. Vi har fra #3, at

E_abs = D*m = (6Gy)*(1.5kg) = 9.0J

og eftersom der afsættes 2.27MeV per beta-minus-henfald, svarer dette til henfald af

N = [9.0J/1.60218*10^(-13)J/MeV]/2.27MeV = 2.4746...*10^13

yttriumkerner (1 kerne per henfald). Find atom- eller kernemassen for Y-90 i et tabelværk (fx Databog Fysik Kemi) og beregn dernæst massen af Y-90 i glaskuglerne (i gram).

//Singularity

Skriv et svar til: Henfald m.v

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.