Biologi

kondi

16. marts 2005 af dedser (Slettet)
Har lige lidt spørgsmål:
1. Forklaring af begreberne kondition og kondital.
2. Hvorfor falder konditallet med alderen og hvorfor kvinders er lavere end mænds?

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2005 af funkyfrog (Slettet)

Konditionstallet eller konditallet er defineret som den maksimale milliliter ilt pr. kg. kropsvægt pr. minut en person kan optage. Jo højere tallet er jo bedre form er man i og kan klare en hårdere fysisk anstrengelse. Der findes to forskellige måder at bestemme konditallet på. De Direkte testmetoder og de Indirekte testmetoder.
Ved de direkte målemetoder måles iltoptagelsen eksakt ved at udåndingsluftens indhold af ilt bestemmes. Da man kender indåndingsluftens iltindhold (21%) kan man dermed beregne hvor meget ilt der er blevet optaget ved en given arbejdsbelastning.

De indirekte metoder er de mest udbredte, da de er lettere at lave og kræver mindre udstyr. Til gengæld er de også mere usikre. Man måler fx hvor langt man kan løbe eller cykle på en bestemt tid eller hvor lang tid der går inden man må stoppe pga. udmattelse. resultaterne sammenlignes med tabeller og kurver fra lignende forsøg men hvor iltoptagelsen er målt direkte. På denne måde kan man indirekte slutte sig til et kondital.

Kondition er kroppens tilstand med hensyn til muskelstyrke, kredsløb, lungekapacitet og udholdenhed.

Skriv et svar til: kondi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.