Matematik

Beviser for a og b i en potensfunktion

15. juni 2010 af flaskekage (Slettet) - Niveau: C-niveau

Goddag.

Jeg skal i morgen op i mundtlig matematik-årsprøve i 1.g, og der eret enkelt bevis, jeg ikke har.

Det drejer sig om beviserne for a og b i en potensfunktion, hvor to punkter er givet.

Er der nogen der kender til dette bevis, og som er så venlig at hjælpe mig? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2010 af mathon

                                       y2 = b·ax2
                                       y1 = b·ax1                     som ved division giver

                                       y2/y1 = aΔx

                                       a = (y2/y1)1/Δx               Δx = x2-x1

                                       b = y1/ax1 = y2/ax2

                                      


Svar #2
15. juni 2010 af flaskekage (Slettet)

Er det virkelig hele beviset :O?

Og hvad skal jeg kalde trekanten?

Jeg takker mange gange, dog :D


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. juni 2010 af AMelev

Der er en "standardsmutter" i #1's svar. Det er formlerne for eksponentielle funktioner, men metoden er den samme for potensfunktioner.

y2 = b·x2a
y1 = b·x1a

y2/y1: Indsæt og forkort med b
brug potensregel for pa/qa = (p/q)a
tag Log på begge sider og benyt reglen Log(xa) = a·Log(x)
Isoler a

Isoler b i en af 2 ligninger y2 = .... eller y1 = ....


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juni 2010 af mathon

Jaaah det var en sjuskelæsning  :-)

                 y2/y1 = (x2/x1)a

                ln(y2/y1) = a·ln(x2/x1)

                a = ln(y2/y1) / ln(x2/x1) = log(y2/y1) / log(x2/x1)

                b = y1/x1a = y2/x2a


Svar #5
15. juni 2010 af flaskekage (Slettet)

Hvorfor benytter man den naturlige logaritme i nogle tilfælde hér? :P

Ja, undskyld de mange spørgsmål, men jeg er sgu ret lost xD


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juni 2010 af AMelev

Om du benytter Log eller Ln til at løse ligninger, hvor den ubekendte står i eksponenten er ligegyldigt. Resultatet bliver det samme.


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. juni 2010 af mathon

...da logaritmefunktioner er proportionale:

                ln(x) = ln(10)·log(x)
hvoraf
                ln(a) / ln(b) = (ln(10)·log(a) / ((ln(10)·log(b)) = log(a) / log(b)


Skriv et svar til: Beviser for a og b i en potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.