Matematik

Differentialregning - optimering

18. juni 2010 af zaniamus (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med et spørgsmål, som jeg er meget itvivl om. Håber der er nogen som kan hjælpe.

Opgaven lyder:

Hvordan kan begrebet tangenthældning og Monotonisætningen anvendes til optimering? Brug et eksempel til at illustrere, hvilket kan være følgende: En rektangulær papkasse uden låg skal dimensioneres med mindst mulig materialeforbrug, så volumen V er 1000 cm^3, længden er 3 gange bredden og bredden er 2 gange højden.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2010 af DennisDeH (Slettet)

Start ned at opstil en funktion for overfladearealet ud fra de givne oplysninger. Isoler derefter en variabel i udtrykket for volumen (V=1000=lbh) og substituer den i udtrykket for overfladearealet. Så burde du have en funktion med én variabel som du kan optimere - du skal her minimere.


Svar #2
18. juni 2010 af zaniamus (Slettet)

Men hvis jeg har fundet ud af at funktionen kommer til at hedde V(x)=(b+4*h)*l*h, hvad siger du så jeg skal?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2010 af DennisDeH (Slettet)

Det er ikke V du skal optimere; den er jo fastsat til 1000cm^3. Du skal optimere A(x), overfladearealet. Opstil et udtryk for det  først:).


Svar #4
18. juni 2010 af zaniamus (Slettet)

Er vi ikke enige om at A = l*h*4+l*b?


Svar #5
18. juni 2010 af zaniamus (Slettet)

Er vi ikke enige om at A = l*h*4+l*b?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. juni 2010 af DennisDeH (Slettet)

Jeg får

A=2lh+2hb+lb=2h(l+b)+lb

Husk der ikke er låg på kassen :).


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. juni 2010 af DennisDeH (Slettet)

Derudover har du jo

l=3b og b=2h

Så får du ved substitution


Svar #8
18. juni 2010 af zaniamus (Slettet)

Ja, selvfølgelig.

Men når du siger optimering hvad mener du så helt konkret?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. juni 2010 af DennisDeH (Slettet)

Se her, hvordan jeg ville løse din opgave med optimering. Du har

l=3b og b=2h

Så får du ved substitution

l=3*(2h)=6h

og kan skrive

A = 2h(l+b)+lb = 2h(2h+6h)+6h*2h = ... (1)

Reducer (1). Du ved at du har V=1000=lbh. Brug at b=2h og isoler h i udtrykket:

1000=lbh=2h2l

h=(500/l)0.5

Indsæt i (1) og reducer igen. Så har du et udtryk for A(l), hvor l jo er den eneste variabel, som du differentierer og sætter lig med nul, og finder et minimumspunkt for (dette er selve optimeringen - og minumumspunktet svarer til den værdi af l der giver det mindste overfladeareal; en vandret tangent. Og du kender jo selv betingelserne for et minimumspunkt). Derefter bruger du de forskellige relationer for at kunne udtrykke l og h således at du har alle kassens dimensioner.

Du kunne også gøre det på andre simplere måder, tag b eller h som den uafhængige variabel fx.
 


Svar #10
18. juni 2010 af zaniamus (Slettet)

Super - tak!


Skriv et svar til: Differentialregning - optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.