Matematik

HASTER meget. Lille spørgsmål om trekanter

22. juni 2010 af sarahhas (Slettet) - Niveau: C-niveau

Det haster virkelig, nogen der ka foreklare mig hvordan man ved brug af retvinklede trekanter og ensrettede trekanter kan foretage højre og afstandsberegninger?



Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2010 af Mimical (Slettet)

Du kan bruge Pythagoras og Cosinus og Sinus til at bestemme højde og afstande.

Tag f.eks en høj mur mål afstanden til denne, anslå vinklen mellem jorden og den linje der rører murens øverste kant (tænk på det som en retvinklet trekant) og vupti du kan beregne højden af muren.

Benyt formlen b = c * cos A.

Heraf findes c ved at dividere med cos A ⇒ c = b/cos A, så kan du finde a  ved at gange c med sinus til A.

a = c * sin A = (b/cos A)*sin A = højden af muren.

Det ville nok være en god idé at have en tegning at se på.

Skal du beregne længden af en katete i en retvinklet trekant ud fra kendskabet til den anden katete, benyttes tallet sin A/cos A eller med andre ord tan A.


Svar #2
22. juni 2010 af sarahhas (Slettet)

Mange tak kan du evt give et eksempel, altså med tal? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2010 af Mimical (Slettet)

Tag et kirketårn. Afstanden måles til 70 m og vinklen A til 28o. Så har du

b = c * cos A ⇔ 70 = c * cos 28o

Heraf findes  c ved at dividere med cos 28o

c = 70/cos 28o

Heraf findes  a ved at gange c med sinus til A:

a = c * sin A = (70/cos 28o ) * sin 28o = 37,2

Tårnets højde er altså 37,2 m. 


Svar #4
22. juni 2010 af sarahhas (Slettet)

Mange tak :D


Skriv et svar til: HASTER meget. Lille spørgsmål om trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.