Matematik

vektorer regningen HJÆLP

24. juni 2010 af ernst88 (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg kan ikke finde ud af følgenen

angiv en ligning for linjen gennem punktet

C=(3,4) og D=(-7,8)

kan man bruge vektorer regning til det og hvordan??

spørgsmål 2

angiv normalvektor for

3x-9=0


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. juni 2010 af mette48 (Slettet)

DC=(-7-3,8-4)=(-10,4)

(x,y)=(3,4)+t(-10,4)

a=4/(-10)=-2/5

ligning y=ax+b      

x=0      0=3-10t       t=3/10       y=b=4+4t=4+4(3/10)=4+12/10= 5 1/5

y=-2/5 + 5 1/5

Jeg går ud fra du mener 3x-9=y

hhældningvektor (1,3)

normalvektor (-3,1)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. juni 2010 af NejTilSvampe

spørgsmål 1:

 du kan jo finde en retningsvektor r først. Bemærk vektorer skriver jeg med fed, eller med koordinatsæt <a,b>

r = <3-(-7) , 4-8> = <10,-4> 

når du har retningsvektoren og et punkt (vælg selv enten C eller D) så kan du op skrive en parameterfremstilling.

<x,y> = OP + t*r

Hvor OP er en stedvektor til enten punkt C eller D.

Når du har fundet parameterfremstillingen kan du omskrive den til en ligning  i form af ax+by+c=0


Svar #3
24. juni 2010 af ernst88 (Slettet)

til mette48
 

de resultater du er kommet med passer ikke overens med dem fra facitliste

den første skulle blive 2x+5y-26=0

og den anden skulle blive

(1,0)

og jeg mener 3x-9=0


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. juni 2010 af NejTilSvampe

 @mette48 , du tænkte nok der skulle stå y istedet for 0 fordi du troede det var en funktion. Men idet det er en "linje", kan det sagtens være en lodretlinje som 3x-9=0. Det vil bare aldrig være en funktion.

#3 - en ligning til linjen finder du ved  a(x-x0)+b(y-y0) = 0

hvor a og b er koordinaterne til normalvektoren. Du kan altså aflæse koordinaterne direkte. da det må være <3,0> , da koefficienten foran y er ikke-eksisterende, og koefficienten foran x er 3.

Men vektoren <3,0> har jo samme retning som <1,0>, så derfor kan du lige så godt forkorte den, da 3*<1,0> = <3,0>.

Håber det hjalp.


Svar #5
24. juni 2010 af ernst88 (Slettet)

ja gjor det tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. juni 2010 af mette48 (Slettet)

y=-2/5x + 5 1/5   ganges igennem med 5 fås

5y=-2y+26      

5y+2x-26=0

Så er den skrevet om på den form du ønsker


Skriv et svar til: vektorer regningen HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.