Fysik

Energi i bølger

21. juli 2010 af andersbm (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg sidder og stener over noget jeg virkelig ikke kan få til at give mening i forbindelse med energi i bølger.

Effekten i et punkt i en bølge er givet ved:
P(x,t) = Fy(x,t)*vy(x,t) = -F *  dy(x,t)/dx * dy(x,t)/dt

Så det betyder at for at der kan overføres energi i et punkt må hældningen ikke være nul og samtidig må den transversale hastighed heller ikke være nul. Godt så langt.

Men formlen for P i forbindelse med simpel harmonisk bevægelse giver for Pmax:

Pmax = sqrt(my * F*w^2*A^2) --> kommer af P(x,t) = sqrt(my * F*w^2*A^2)*sin^2(kx-wt) 

Så bliver der sagt at derfor må den maksimale effekt må være der hvor sin er -1 og +1. Da vi der vil have sin^2 = 1 og tilsvarende minima hvor sin(kx-wt) = 0.

Syntes jeg forstår det som om at der i en bølgefunktionen beskrevet ved sinfunktion vil have maks effekt i -1 og +1, men der kan den vel ikke overføre det da der ingen transversal komponent af tensionen er i forhold til det første jeg beskrev?

I forhold til Pmax formlen kan jeg godt se den må være størst i +1 og -1 og mindst i 0...men kan den så ikke overføre maksimal effekt? 
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juli 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Jeg er ikke sikker på, at jeg forstår dit spørgsmål. Bølger afsætter jo energi i det medium, de bevæger sig i. Denne afsatte energi er størst ved bølgetoppe, hvoraf det matematisk ses, at det skal gælde, at sin(kx-wt) = ±1 for at opnå maksimal udsving.

Din formel for P(x,t) kommer af, at du indsætter formlen for amplituden af bølgen og dermed kommer frem til sinus-sammenhængen.


Svar #2
21. juli 2010 af andersbm (Slettet)

 Ja kan se jeg har lavet en bommer her i varmen. Bølgerne er jo beskrevet ved cos...så jeg lavede en sammenhæng der ikke lige holder.

Kan se du har haft bølger og optik...det er derfra mit spørgsmål stammer.

Kan se du tilbyder "lektiehjælp". Jeg læser selv på århus universitet. Er det noget du evt. har mulighed for?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. juli 2010 af Jerslev (Slettet)

#2: Ikke i den kommende tid - jeg får hænderne fulde af at skulle undervise på Marselisborg gymnasium.

Du kan eventuel tage en snak med din studievildleder, hvis du har fagligt svært ved tingene. Det kan være, du kan blive henstillet til Rådgivnings- og Støttecentret, der så muligvis kan give dig en personlig instruktor.


Svar #4
21. juli 2010 af andersbm (Slettet)

 Tjah har nu ikke fagligt svært, men man kunne jo godt have et par spørgsmål efter at have læst pensum igennem. 

Er færdig med pensum d. 28 juli, men helt iorden.

Så håber jeg bare der ingen vilde ting opstår.


Skriv et svar til: Energi i bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.