Fysik

hjælp til fysik (nem)

16. august 2010 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: B-niveau

skal have hjælp til at komme videre... 

Hej. Jeg har megt brug for hjælp til et del-spørgsmål i min fysikafleverering. Opgaven handler om cancerbehandling med neutroner om lyder således:

Neutroner kan bruges til en ny form for cancerbehandling. Metoden udnytter, at langsomme neutroner reagerer meget villigt med nuklidet 10B, som tilførers de syge celler, inden disse bestråles med langsomme neutroner. Ved kernereaktioner mellem neutronerne og 10B-kernerne dannes der blandt andet energirige a-partikler. Disse kan dræbe de syge celler, stort set uden at beskadige det omkringliggende, raske væv.

En af fordelene ved den nævnte form for cancerbehandling er, at de dannede a-partikler i det væsentlige afsætter al deres kinetiske energi i én enkelt celle. Man kan regne med, at bremsekraften på en a-partikel i en celle er 3,1*10^-8 N.
Hvilken kinetisk energi har en a-partikel højst, hvis hele dens kinetiske energi afsættes inden for 12 um, som er den typiske cellediameter? 

hvad formel skal jeg bruge? jeg har svært ved opgaven :(


Svar #1
16. august 2010 af hjæææælp (Slettet)

opgaven er delt i to dele. 

a) Opstil reaktionsskemaet for en kernereaktion mellem protoner og 7 Li - kerner.

7/3 Li + 1/1 P -> 1/0 n + B

b) Hvilken kinetisk energi har en a-partikel højst, hvis hele dens kinetiske energi afsættes inden for 12 um, som er den typiske cellediameter?

jeg ved at jeg skal bruge disse to informationer 

s = 12 um og F = 3.1*10^-8 N 

men kan ikke kommer videre. 

ingen der vil hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. august 2010 af keg (Slettet)

prøv at omskrive μm til meter og indsæt i nedenstående ligning

så vil energien som altid være kraft gange vej E=F*s[Nm=J]


Svar #3
16. august 2010 af hjæææælp (Slettet)

 hej keg, det har jeg gjort

e = 3.72e-13 J

(jeg omskrev 12 um til 12*10^-6 m 


Svar #4
16. august 2010 af hjæææælp (Slettet)

Er det rigtigt og er vi færdige? 

Der står beregn den KINETISKE energi? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. august 2010 af keg (Slettet)

Ekin  er det samme som du nu har beregnet,

 da energi ikke kan opstå og ikke forgå, men kun blive omdannet fra en form til en anden,

så har du blot omdannet den, så svaret er rigtigt nok,

forudsat du har indsat rigtigt og har styr på potenserne, hehe :)

og ja, du er færdig med det stykke


Svar #6
16. august 2010 af hjæææælp (Slettet)

dvs. jeg kan nu skrive 

vi kan omdanne energien til kinetisk energi

Ekin = F * s = 3.72e-13 J

vil du ikke prøve at læse spørgsmålet (spg b)? synes ikke helt det er det her der bliver spurgt om. 

btw. tusind tak for hjælpen. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. august 2010 af keg (Slettet)

Udregningen er ok


Skriv et svar til: hjælp til fysik (nem)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.