Fysik

Elevationsvinklen

16. august 2010 af Maleborn91 (Slettet)

Hej,

Hvordan finder man elevationsvinklen, når:

Vo = 100km/t,

Boldens højde er 0,5m over jorden,

Afstanden fra bolden til tennisnettet er 12m

Nettets højde er 1m.

Det haster. Hvis der er noget jeg skal uddybe nærmere, så siger i bare til!

NB: Det haster..

På forhånd, mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Tegn det op i et koordinatsystem først


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. august 2010 af JKaram (Slettet)

Det kommer an på om bolden skal lige akkurat over nettet eller hvad.

Der er ikke nok oplysninger der.

Karam


Svar #3
17. august 2010 af Maleborn91 (Slettet)

den skal lige over nettet!


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. august 2010 af mathon

                 Veleva = tan-1(0,5/12)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. august 2010 af JKaram (Slettet)

Nemlig. Det du gør i realiteten (for at udregne det) er som ErikMorsing skrev (selvom han ikke var helt vågen :b) at tegne det ind i et koordinatsystem, så du finder en retvinklet trekant. Denne kigger du så på ved hjælp af de simple trigonometriske regneregler du kender fra matematikken.

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om en opgave i det skrå kast. Elevationsvinklen φ er den vinkel, som hastighedsvektoren danner med vandret til det tidspunkt, hvor tennisbolden sendes af sted fra ketcheren.


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. august 2010 af keg (Slettet)

#6

Det er fuldstændig korrekt, man kan ikke blot betragte boldens banekurve som en ret linie, men derimod som en parabel, hvoraf følger at formlerne for det skrå kast skal benyttes.

Jeg har fået 2α=37,650  ⇒α=18,830


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. august 2010 af keg (Slettet)

x=24m=v0x*t⇒    1) t=24/v0x

2)v0y=g*t =g*24/v0x        v0x *v0y= 235,7

v0x=v0cosα

v0y=v0sinα

235,7=v02sinα*cosα                                     v0= 100/3,6= 27,78m/s

2*235,7/27,782= 2*sinα*cosα

sin2α=0,61084⇒α=18,830

uden for mange mellemregninger :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Lad os indføre et retvinklet koordinatsystem (x, y) med begyndelsespunkt (0, 0), hvor bolden starter, med x-aksen i vandret retning, positiv mod nettet, og med y-aksen i lodret retning, positiv opad. Vi sætter tiden t=0 til det tidspunkt, hvor bolden fyres af. Koordinaterne til bolden som funktion af tiden t er da, idet vi ser bort fra luftmodstand,

x(t) = vx·t    (konstant bevægelse i vandret retning med farten vx),

y(t) = -(1/2)·g·t2 + vy·t   (accelereret bevægelse i lodret retning, tyngdeacceleration g pegende nedad, begyndelsesfart vy)

Der gælder da, at begyndelsesfarten v0 er bestemt ved

v02 = vx2 + vy2

Indfører vi elevationsvinklen φ som den vinkel, som hastighedsvektoren danner med vandret til tiden t = 0, har vi

tan(φ) = vy/vx , og dermed

vx = v0·cos(φ)   og   vy = v0·sin(φ)

Vi søger nu den tid t0, som bolden er om at tilbagelægge strækningen x0 (= 12m, afstanden til nettet) i vandret retning. Da farten er konstant i vandret retning, får vi

t0 = x0/vx = x0/(v0·cos(φ))

Boldens y-koordinat til tiden t0 er da

y(t0) = -(1/2)g·t02 + vy·t0 = -(1/2)g·x02/(v02·cos2(φ)) + x0·sin(φ)/cos(φ).

Hvis bolden lige netop skal komme over nettet, må vi have, at y(t0) = y0 , hvor y0 er forskellen mellem nettets højde og boldens højde til starttiden t=0 (her er y0 altså = 0,5m). Vi ønsker derfor at finde φ, så at

-(1/2)g·x02/(v02·cos2(φ)) + x0·sin(φ)/cos(φ) = y0 ,

hvor vi kender g, x0, y0, og v0 . Ved at kvadrere denne ligning finder vi en 2.-gradsligning i cos2(φ) :

(x02 + y02)·cos4(φ) + (g·y0/v02 - 1)·x02·cos2(φ) + (1/4)g2·x04/v04 = 0

Med x0 = 12m, y0 = 0,5m, v0 = 100km/t = 27,77778m/s, og g = 9,82m/s2 , finder vi to forskellige værdier for elevationsvinklen φ, der lige netop vil få bolden over nettet, nemlig

φ = 6,792517º , svarende til vx = 27,583m/s og vy = 3,285m/s , og

φ = 85,593427º , svarende til vx = 2,134m/s og vy = 27,696m/s .

En vilkårlig elevationsvinkel mellem disse to vinkler vil få bolden over nettet i forskellige højder over nettet. Pointen i tennis er nok at få bolden over nettet så tæt på nettet som muligt uden dog at røre nettet.

Vinklen, som mathon foreslog i #4, er vinklen for den geometriske sigtelinie

α = tan-1(y0/x0) = tan-1(0,5/12) = 2,3859º .

Starter vi med denne elevationsvinkel, tager det tiden 0,432s at tilbagelægge strækningen x0 (=12m) i vandret retning. I det tidsrum når bolden at falde 0,918m i lodret retning. Forsøger vi at korrigere sigtelinien med denne ekstra højde, får vi en ny elevationsvinkel

α1 = tan-1((0,5m+0,918m)/12m) = 6,739º . Denne fremgangsmåde kan vi iterere et par gange, og vi vil hurtigt konvergere mod vinklen φ = 6,792517º , som vi fandt ovenfor ved løsning af 2.-gradsligningen i cos2(φ) .


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. august 2010 af mathon

     beregning af
     elevationsvinkel med bolden anbragt i koordinatsystemets origo:
                     se

Vedhæftet fil:elevationsvinkel_1.doc

Brugbart svar (0)

Svar #11
18. august 2010 af mathon

     detaljer
          se


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. august 2010 af keg (Slettet)

Beklager min misinformation mht.

v0y=g*t denne formel er ikke korrekt.

burde have heddet: vy= -gt + v0y  

og som integreret giver: y= (-1/2)gt2 + v0y*t +y0             

y-y0=1,0-0,5= 0,5m

hvilket vil ændre resultat

se svar #9


Skriv et svar til: Elevationsvinklen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.