Matematik

Bestemmelse af konstanterne

17. august 2010 af Pigemus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa

Opgaven lyder således:

Bestem konstanten a i ligningerne nedenfor, så de får løsningen (x,y) = (-2,-6)

y = -(a/3)x - (5/3)

y = (3/4)x - (9/2)

Hvordan bærer jeg mig ad?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2010 af NejTilSvampe

sæt x = -2 og y = -6  og løs for a.

den første:

-(a/3)*(-2) - (5/3) = -6

løs for a.


Svar #2
17. august 2010 af Pigemus (Slettet)

skal jeg så isolere a?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. august 2010 af NejTilSvampe

 ja


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den anden ligning er det, man kalder "fyld" i opgaven, idet konstanten a findes fra den første ligning alene.


Svar #5
17. august 2010 af Pigemus (Slettet)

Er du sikker på det?
Har lige opdaget at der stod en noget længere beskrivelse inden opgaven:

Der er givet 2 ligninger:

ax + 3y = -5 og -3x + 4y = -18

hvor a er en konstant. Vi vil undersøge, hvordan antal løsninger afhænger af a.

    For at klare dette omskriver vi de to ligninger til... de 2 førnævnte ligninger.

Når de to hældninger er lige store er -(a/3) = 3/4 eller a = -(9/4). I dette tilfælde er linjerne parallelle, men ikke sammenfaldende. Der er altså ingen løsninger. Når a ≠ -9/4 er linjerne ikke parallelle og skærer derfor hinanden i ét punkt.

Dernæst kommer den beskrivelse jeg nævnte i spørgsmålet øverst.


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Vi kan jo kun vurdere opgaven ud fra, hvad opgavestilleren skriver. I #0 er (x,y) = (-2,-6) jo en løsning til den anden ligning, uanset hvilken værdi a har, og a bestemmes derfor udelukkende ud fra den første ligning, hvilket var anledningen til min bemærkning i #4. Men det viste sig jo, at den anden ligning spillede en rolle i den del af opgaven, som du først beskrev senere.


Skriv et svar til: Bestemmelse af konstanterne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.