Matematik

vektor

18. august 2010 af lisabella (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej

jeg har et punkt (-14,25,46) og normalvektor (-7,3,5) og ligningen for planen er -7x+3y+5z-403 = 0

bestem planens skæringspunkter med koordinatsystemets akser

hvordan gør man det?

på forhånd tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2010 af mathon

            punkter på x-aksen har formen (x,0,0)

            punkter på y-aksen har formen (0,y,0)

            punkter på z-aksen har formen (0,0,z)


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. august 2010 af NejTilSvampe

hmm, umiddelbart ville jeg bare sige:

sæt x = 0 og y = 0  løs for z, 

sæt x = 0 og z = 0 løs for y,

sæt y = 0 og z = 0 løs for x

i planens ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Man bruger planens ligning og så fremstillingerne for koordinatsystemets akser.

I 3 dimensioner gælder der for punkter på x-aksen, at både y = 0 og z = 0. Indsæt det i planens ligning til

-7x - 403 = 0, eller x = -403/7 . Dvs. planens skæringspunkt med x-aksen er (x;y;z) = (-403/7 ; 0 ; 0) .

Tilsvarende gælder for punkter på y-aksen, at x = 0 og z = 0. Indsat i planens ligning fås

3y - 403 = 0, eller y = 403/3 . Planens skæringspunkt med y-aksen er da (x;y;z) = (0 ; 403/3 ; 0).

Endelig gælder for punkter på z-aksen, at x = 0 og y = 0, der indsat i planens ligning giver

5z - 403 = 0, eller z = 403/5. Planens skæringspunkt med z-aksen er da (x;y;z) = (0 ; 0 ; 403/5) .


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2010 af mathon

skæring med x-aksen kræver
                                                               -7x + 3·0 +5·0 - 403 = 0

skæring med y-aksen kræver
                                                               -7·0 + 3y + 5·0 - 403 = 0

skæring med z-aksen kræver                 -7·0 + 3·0 + 5z - 403 = 0
 


                                                    


Skriv et svar til: vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.