Matematik

lineær algebra

19. august 2010 af Quantum (Slettet) - Niveau: A-niveau

 E_n er en n kryds n matrix med 1 på alle pladser, og I_n er identitetsmatricen. Vis

a) (a I_n +b E_n) ^-1 = 1/a *( I_n - (b/(a+nb))E_n) og a er forskelligt fra 0 og -nb

b) |a I_n +b E_n| = a^(n-1) *(a+nb)

c) a I_n + bE_n har egenværdier a med multiplicitet n-1 og a+nb med multiplicitet 1.

Til c) har jeg set på en vektor u_1 = (1/ n^0.5) * (1 , ..., 1) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

a) Man viser om to matricer A og B at B = A-1 ved at vise at både AB = I og BA = I . Vi bemærker, at E·E = nE . Ved udregning finder vi, idet  _n betegnelsen droppes:

(aI + bE)·(1/a)(I - b/(a+nb)E) = I - b/(a+nb)E + (b/a)E -b2/(a(a+nb))E2 = I +(b/a - b/(a+nb) - nb2/(a(a+nb)))E

   = I + (ab + nb2 - ab -nb2)/(a(a+nb))E = I .

Tilsvarende vises at

(1/a)(I - b/(a+nb)E)·(aI + bE) = I


Svar #2
19. august 2010 af Quantum (Slettet)

 Tak for dit svar. Ved du hvordan man løser b og c?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. august 2010 af peter lind

c. For en   egenværdei λ til en matrix C gældet |C - λI|=0 og n- rangen af matricen CI er multipliciteten. Er C = aI+bE er C-aI =bE,  og C-(a+nb)I = bE - nbI = b(E - nI).  Den første matrix har indlysende determinanten 0 for n > 1og rangen 1. For den sidste  skal du bevise at determinanten af E-nI er 0. Det kan man få af spørgsmål b. Da  den samlede multiplicitet ikke kan være større end n og den anden egenvektor har multipliciteten n-1 må multipliciteten af den sidste egenvektor være 1.


Svar #4
21. august 2010 af Quantum (Slettet)

#3  Tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2010 af peter lind

 I opgave b kan du induktionh efter n. Lader du Dn betegne den n×n matrix, som har et b i øverste venstre hjørne, a+b i resten af diagonalelementerne samt b i resten af matricen gælder

det(Dn) = an-1b

Det(Cn+1) = (a+b)*det(Cn)-n*det(Dn)

det(Dn+1) =b*det(Cn) -n*det(Dn)

Ovenstående ligninger skal selvfølgelig bevises. For den første sker det ved induktion. For de 2 andre skal du rækkeudvikle af 1. række  underdeterminanter.

Jeg vil råde dig til at regne alle ud efter formlerne for n op til og med mindst 4, da man skal være meget opmærksom på rækkeudviklingerne.

For det sidste led i de 2 sidste formler skal du bytte om på rækkerne i underdeterminanterne for at få det til at stemme.


Skriv et svar til: lineær algebra

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.