Matematik

Træls trekant

21. august 2010 af Mango28 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Vinkel B = 35 grader, sidestykke c = 258, sidestykke b = 172.

Bestem vinkel C.

Jeg har prøvet sinusrelationen og sagt:

sin B / b = sin C / c

sin (34) / 172 = sin c / 258

sin c = sin (34) * 258 / 172

sin -1 = 57,01

Men det kan bare ikke passe, da det også fremgår i opgaven, at vinkel c er stump.

Det ville være en kæmpe hjælp, hvis der var nogen, der kunne hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. august 2010 af mathon

to løsninger

benyt fx
                 cos-relationen som 2.gradsligning

af
                 b2 = a2 + c2 - 2·a·c·cos(B)
har du

                 a2 - (2c·cos(B))·a + (c2-b2) = 0                     løs først 2.gradsligningen i a med to løsninger

Hint:
begge løsninger ligger i intervallet ]100;300[


Svar #2
21. august 2010 af Mango28 (Slettet)

Jeg er slet ikke med. Forstår ikke, hvad du vil have mig til at gøre.


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. august 2010 af mathon

i første omgang
er der to løsninger,
hvor kun

den a-løsning, der korressponderer med stump vinkel C er brugbar
dvs.
                  den mindste a-løsning               over for en mindre side ligger en mindre vinkel


Svar #4
21. august 2010 af Mango28 (Slettet)

Føler mig ret dum. Er der ikke en mere enkel måde at gøre det på? Jeg fatter det ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. august 2010 af mathon

                     a2 - (2·258·cos(35º))·a + (2582-1722) = 0

                     a2 - 516·cos(35º)·a + 36980 = 0

                   

                     a = 123,676       a = 299,01


Svar #6
21. august 2010 af Mango28 (Slettet)

du har brugt cosinusrelationen som 2. grads ligning? og 123,676 = sidestykket a?


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. august 2010 af mathon

anden metode                                     

                                      sin(Cspids)/258 = sin(B)/b

                                      Cstump = (180º - Cspids)                NB: lommeregneren giver dig den spidse C-værdi

                                      sin(Cspids)/258 = sin(35º)/172

                                      sin(Cspids) = 258·sin(35º)/172 = 0,860365

                                      Cspids = sin-1(0,860365) = 59,36º

                                       Cstump = (180º - 59,36º) = 120,64º


Svar #8
21. august 2010 af Mango28 (Slettet)

hvordan ved jeg hvad sin (Cspids) er?


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. august 2010 af mathon

anden metode

                                   sin(Cspids)/258 = sin(B)/b

                                   Cstump = (180º - Cspids) NB: lommeregneren giver dig den spidse C-værdi

                                   sin(Cspids)/258 = sin(35º)/172

                                   sin(Cspids) = 258·sin(35º)/172 = 0,860365

                                   Cspids = sin-1(0,860365) = 59,36º

                                   Cstump = (180º - 59,36º) = 120,64º

                                   A = 180º - 35º - 120,64º = 24,36º

                                   a/sin(A) = b/sin(B)

                                   a = sin(A)·b/sin(B) = sin(24,36º)·172/sin(35º) = 123,676

i overensstemmelse med beregningen i #5


Svar #10
21. august 2010 af Mango28 (Slettet)

Jeg har fundet ud af, at man bare kan tage 57, 0125 (som jeg fandt vha sinusrelationenen) og trække dem fra 180. Det synes jeg, er en anelse nemmere. Men tusind tak for dine kloge ord!


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. august 2010 af mathon

   hvilket - uden kloge ord ;-) - blev gjort i

   #9's syvende linje - men du må have afrundet lidt rigeligt / fejltastet undervejs


Svar #12
21. august 2010 af Mango28 (Slettet)

du gør det nu meget godt ;-) tror faktisk jeg forstår hvad du skriver denne gang.

ja, det tror jeg du har ret i. kigger lige på det.


Brugbart svar (1)

Svar #13
21. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven, som formuleret i #0, gik blot ud på at bestemme vinkel C. Den oprindelige fremgangsmåde skitseret i #0 fungerer fint. Af de to løsninger fra sinusrelationen

sin(C) = sin(180º-C) = sin(B)·c/b

vælges den stumpe

C = 180º - sin-1(sin(B)·c/b) = 180º - 59,35755º =120,6424º (som angivet korrekt i #9).

Opgavestilleren fik 57,01º , fordi den oprindelige værdi 35º for vinkel B blev lavet om til 34º ved indsættelsen i formlerne.


Svar #14
22. august 2010 af Mango28 (Slettet)

Tak for dit meget hjælpende svar. det gør det hele lidt lettere.

Tak.


Skriv et svar til: Træls trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.