Matematik

Brøker

22. august 2010 af Lipase (Slettet)

Hvordan forkorter man store brøker som disse 60/315 og 1470/5775 ?

Vil ikke have svaret, vil bare vide hvordan, så jeg selv kan regne dem ud.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2010 af peter lind

Du kommer til at opløse det mindste tal i faktorer, og se hvilken af dem, der går op i det andet tal. I det aktuelle tilfælde er 5 en faktor i alle tal og kan derfor forkortes ud. Om der findes andre kan du selv undersøge.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. august 2010 af mette48 (Slettet)

Man forkorter brøker, korte som lange, ved at dividere med samme tal i tæller og nævner.

Det kan somme tider være en fordel at opløse tallene i primfaktorer, så det er nemmere at se hvilke tal der går op i tæller og nævner.

120/405 = (3*4*5*2)/(5*9*9)=(3*4*2)/(9*3*3) = (4*2)/(9*3)=8/27

de fremhævede tal forkortes væk.


Skriv et svar til: Brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.