Fysik

den lokale tyngdeacceleration

26. marts 2005 af rizza (Slettet)
Jeg har i skolen lavet et forsøg, med den lokale tyngdeacceleration, hvor en timerstrimmel forbundet til en snor blev udsat for frit fald, i mens en timer satte prikker på strimlen. Vi har målt afstanden fra startpositionen til hver af prikkerne og har lavet en graf med tiden i sekunder ud af første-aksen og stedet i meter ud af anden-aksen - en (t,s)-graf
Vi lavede også en (t,v)-graf med tiden i sekunder ud af 1-aksen og hastigheden i meter pr. sekund ud af 2-aksen.
På (t,s)-grafen ses en parabelgren med toppunkt i (0,0).
-Hvorfor ser denne sådan ud?
- Formlen læses til 5,01x^2 (hvorfor det? - tyngdeaccelerationen i frit fald, er da 9,82?)
På (t,v)-grafen lavede vi proportionalitet og fik formlen 9,68x
- hvorfor giver denne en ret linje?
- jeg går ud fra at 9,68 skulle være de 9,82, men hvorfor??

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2005 af QaZZaQ

Til jeres (t,s)-graf.
I har en forskrift på s=A*t^2.
Den strækning som en partikel i et homogent kraftfelt tilbagelægger som funktion af tiden er givet ved: s=½a*t^2+Vo*t, hvor Vo er begyndelseshastigheden(I Jeres tilfælde 0)
Så I har altså s=½a*t^2=A*t^2.
Og dermed får i ud fra denne graf g=10,02m/s^2.(Idet g=a)

Til den anden graf:
Her får i en ret linie fordi accelerationen er konstant. Accelerationen er den afledte af af hastigheden. a(t)=v'(t).
Altså den rette linies hældningskoefficient er accelerationen.
Det er også derfor at i får g=9,68

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. marts 2005 af QaZZaQ

OK, lidt sammenblanding.
Retlinet bevægelse med konstant acc.:S=½a*t^2+Vo*t+So.
Vo*t+So, ser i bort fra da de begge er 0.

Svar #3
26. marts 2005 af rizza (Slettet)

Tusinde tak ;o)

Svar #4
26. marts 2005 af rizza (Slettet)

Jeg har faktisk lige et lille spørgsmål til det du skrev:
s=½a*t^2=A*t^2

Hvorfor er dette tilfæde??
er ½a=A?-hvorfor?

Og så skriver du at g=10,02m/s^2.(Idet g=a)
men så har jeg da:
s=½*5,01*t^2 ???

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2005 af QaZZaQ

Til graf 1.
Fra en t,s graf skal i bestemme g.
For en retlinet bevægelse med konstant acc.(det er det i har) gælder at S=½a*t^2+Vo*t+So.
Jeres funktions skal altså kunne skrives på ovenstående form. I har ikke Nogen Vo eller So, derfor har i fra jeres målinger: S=5,01*t^2.
Dette skal i så holde op mod teorien, som siger S=½a*t2+Vo*t+So. Hvor Vo og S0 er 0. Derfor har I:
S=5,01*t^2=½a*t^2 => a=2*5,01.
Den acceleration, som loddet har er altså a, men det er også tyngdeaccelerationen.

Til Graf 2:
Her gælder at V=a*t+Vo.
Vo fosvinder igen, da loddet starter fra hvile. så I har V=a*t
Det skal i holde op mod jeres lineære regression, hvor i V=9,62*t.
Altså V=a*t=9,62*t=> a=9,62, som jo så igen er det samme som g

Svar #6
26. marts 2005 af rizza (Slettet)

Er der en forklaring på at den lokale tyngdekraft ifølge vores (t,v)-graf var 9,68m/s2 og ifølge vores (t,s)-graf var 10,02m/s2
Altså at den var større end den skulle være på den ene, og mindre end den skulle være på den anden???
Er tyngdekraften forskellig rundt om i Danmark?

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2005 af QaZZaQ

Tja....i har jo lavet en eller anden form for regression når I har fundet forskriften. Når I så har små måleusikkerheder så kan der jo i sidste ende også komme usikkerheder i jeres resultat.
Om tyngdekraften er forskellig rundt om i Danmark, det er den muligvis, men det er meget meget lidt. Det har ikke nogen indflydelse på jeres forsøg.

Skriv et svar til: den lokale tyngdeacceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.