Biologi

blodtryksrapport, please haster!

24. august 2010 af fisdu (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej :)

Er der nogen der kan fortælle mig, hvorfor blodtrykket stiger når man er stresset? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2010 af ramme2 (Slettet)

Større produktion af stress-hormonet adrenalin får kroppen til at gå i alarmberedskab. Kroppen forberedes til enten kamp eller flugt og derfor kræver musklerne en større blodtilførelse.   Der er i virkeligheden tale om et urinstinkt vi har nedarvet fra vore forfædre dengang dette reaktionsmønster var hensigtsmæssigt.  De problemer der fremkalder stress hos det moderne menneske løses sjældent ved fysisk kamp eller flugt.  


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. august 2010 af roterendefisikasketten (Slettet)

#1 Måske lidt overfladisk.

Adrenalin og noradrenalin ( fra sympatiske nerveender) stimulerer alfa og betareceptorer i henholdsvis blodkar og hjerte. Dette får blodkarrende til at trække sig sammen (hermed støre modstand). Betastimulering gar 4 effekter: Chronotrop, dromotro, ionotrop og batmotrop effekt. Dette medfører at frekvensen i sinusknuden øges (=højere puls = mere blod pumpes rundt), overledningen i AV knuden øges og musklen trækker sig bedre sammen. Alt i alt fører dette til øget blodtryk i det der findes en formel der siger at: BT= Total perifer modstand x blodflow


Skriv et svar til: blodtryksrapport, please haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.