Fysik
Tyngdeaccelerationen
28. marts 2005 af
KickAzz (Slettet)
Hej
Jeg ville gerne høre hvad tyngdeaccelerationen afhænger af. Jeg har selv fundet frem til at den afhænger af ens position, f.eks. er den 9,83 m/s^2 ved polerne, men 9,78 ved ækvator. Hvordan kan det være? Skyldes det at jorden er bredere ved ækvator? Jeg ved ikke hvilke kræfter, der er på spil, men jeg mener det er noget inde i jordens kerne, der resulterer i tyngdekraften/accelerationen, og at disse kræfter derfor ikke kan påvirke genstande ved ækvator lige så kraftigt som ved polerne.
Nå, mit egentlige spørgsmål er om en genstand teoretisk set vil accelerere hurtigere jo tættere den kommer jorden (og dermed jordens kerne), altså om accelerationen f.eks. vil ændres fra 9,82 m/s^2 til 9,8201 m/s^2?
Jeg ved godt, det nok er lidt forvirrende skrevet og nok også irrelevant, men det er en noget jeg har spekuleret over på det seneste, og som jeg godt kunne bruge i en fysikrapport.
Mvh
Peter
Jeg ville gerne høre hvad tyngdeaccelerationen afhænger af. Jeg har selv fundet frem til at den afhænger af ens position, f.eks. er den 9,83 m/s^2 ved polerne, men 9,78 ved ækvator. Hvordan kan det være? Skyldes det at jorden er bredere ved ækvator? Jeg ved ikke hvilke kræfter, der er på spil, men jeg mener det er noget inde i jordens kerne, der resulterer i tyngdekraften/accelerationen, og at disse kræfter derfor ikke kan påvirke genstande ved ækvator lige så kraftigt som ved polerne.
Nå, mit egentlige spørgsmål er om en genstand teoretisk set vil accelerere hurtigere jo tættere den kommer jorden (og dermed jordens kerne), altså om accelerationen f.eks. vil ændres fra 9,82 m/s^2 til 9,8201 m/s^2?
Jeg ved godt, det nok er lidt forvirrende skrevet og nok også irrelevant, men det er en noget jeg har spekuleret over på det seneste, og som jeg godt kunne bruge i en fysikrapport.
Mvh
Peter
Svar #1
28. marts 2005 af Lurch (Slettet)
tyngdeaccelerationen skyldes massetiltrækningen af legememer med en vis masse. I det jorden har en stor masse, tiltrækker den os mennesker mod den tyngdepunkt, som ligger i jordens centrum ca. I teorien kan jorden anses som en kugle, og tyngdeaccelerationen burde være den samme overalt. Jorden er dog ikke helt kugleformet, men en smule fladtrykt på grund af den rotere om sig selv.
det betyder at jordens radius er større bved ækvator, end den er ved polerne. Derved er man også længere væk fra jordens tyngdepunkt, og derfor er tyngdeaccelerationen ikke så kraftig
Massetiltrækningen er givet ved
F=GmM/R^2
ved newtons anden lov er kraften på dig
ma=GmM/R^2
a=g=GM/R^2
som direkte giver dig sammenhængen mellem tyngdeaccelerationen og radius
det betyder at jordens radius er større bved ækvator, end den er ved polerne. Derved er man også længere væk fra jordens tyngdepunkt, og derfor er tyngdeaccelerationen ikke så kraftig
Massetiltrækningen er givet ved
F=GmM/R^2
ved newtons anden lov er kraften på dig
ma=GmM/R^2
a=g=GM/R^2
som direkte giver dig sammenhængen mellem tyngdeaccelerationen og radius
Skriv et svar til: Tyngdeaccelerationen
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
