Matematik

bestem hastighed

29. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

Afkølingen af en bestemt kom te kan beskrives ved funktionen

H(t) = 18 + 69 *e-0,0491*t

hvor t angiver antal minutter efter, at teen er blevet stillet til afkøling, og H(t) er teens temperatur (målt i celcius) til tiden t.

a) Bestem teens hastighed efter 20 minutter, og bestem, hvor mange minutter, der går, før teens temperatur er 60 grader ?

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2010 af weee (Slettet)

Så vidt jeg husker, skal du differentierer funktionen ved at tage H'(t), så sætter du 20 ind på t's plads.

til dit andet spørgsmål, skal du solve, og sætte funktionen =60

Det er efterhånden længe siden jeg har haft matematik, men jeg mener, at det er sådan man skal løse opgaven.


Svar #2
29. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

hm, det giver 1331,88 ?   er hastigheden 1331,88 ?


Svar #3
29. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

der skulle stå ; bestem teens temperatur*


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. august 2010 af mathon

hvad har du differentieret til?


Svar #5
29. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

jeg ved ikke hvordan jeg skal bestemme teens temp .efter 20 minutter ? skal jeg bare indsætte 20 i stedet for t i ligningen ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. august 2010 af mathon

du skal bestemme teens afkølingshastighed
dvs.
            dens temperaturændring pr. minut til tiden 20 minutter


Svar #7
29. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

hvordan gør jeg det ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. august 2010 af mathon

       lim  (H(to+Δt) - H(to))/Δt = H'(to)                         dvs ved at differentiere H(t)
      Δt→0


Svar #9
29. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

hmm


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. august 2010 af mathon

prøv nu at differentiere
                                          H(t)   !!!


Svar #11
29. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

H'(t) = 0 + b*e-k*(-k) = -k*b*e-kt


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. august 2010 af mathon

hvor blev 69 af?         IGEN


Svar #13
29. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

kan man ikke gøre det på en ti-84 lommeregner ?


Brugbart svar (1)

Svar #14
29. august 2010 af mathon

 det gør du selv - differentiation af sammensat funktion:

                 H '(t) = 0 + 69·e-0,0491·t · (-0,0491)

                 H '(t) = -3,3879·e-0,0491·t

Du synes fortsat at smide de fleste af dine opgaver herind.
Vi yder hjælp til selvhjælp.
Men hvor bliver det selvhjulpne af?

Kan din matematikbog overhovedet "genkende" dig?


Svar #15
29. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

undskyld, jeg forstår bare ikke det med differention da det har gavnet mig mange problemer med tiden ,s og jeg ved ikke hvordan jeg skal lære det, for når jeg læser om det, er jeg fuldstændig blank .


Brugbart svar (1)

Svar #16
29. august 2010 af mathon

brug en blok og prøv og skriv det ned, du lige har læst,
indtil du forstår det.

Det er jo ikke altid forståelsen kommer samme dag, man begynder.

Erkendelse er kamp - og ikke service.

..........................

                   H '(20) = -3,3879·e-0,0491·20


Svar #17
29. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

Tak for hjælpen


Svar #18
29. august 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

hvorfor får jeg det til -64,51 ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
01. september 2010 af mathon

                           
                                       H '(20) = -3,3879·e-0,0491·20 ≈ -1,27

  til tiden t = 20 aftager teens temperatur med  1,27 ºC pr. minut

.........................

    H(t) = 18 + 69·e-0,0491·t

    e-0,0491·t =  (H(t)-18)/69

    e0,0491·t = 69/(H(t)-18)

    0,0491·t = ln(69/(H(t)-18))

                                     t = ln(69 / (H(t)-18)) / 0,0491

                                     t = ln(69 / (60-18)) / 0,0491 = 10,1 minut = 10 minutter og 6 sekunder


Skriv et svar til: bestem hastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.