Fysik

Solindstråling...

31. august 2010 af Tunni55 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har brug for hjælp med denne opgave som jeg skal aflevere i morgen... jeg har siddet længe og prøvet at komme til svaret, men jeg kan ikke finde ud af det... er der nogen som kan hjælpe mig ???

Opgaven: Grafen viser, hvordan slindstrålingen på en solfanger varierede i løbet af en klar sommerdag et sted i danmark. Solfangerens areal er 8,5 m2.

Hvad var den maksimale energi, solfangeren kunnu absorbere den pågældende sommerdag?

Grafen har jeg vedhæftet.

Vedhæftet fil: graf.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2010 af YoungSlowy (Slettet)

det er da let nok :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. august 2010 af YoungSlowy (Slettet)

1000/11645= 0,085 energi fra solen på den 8.5 m2 overflade


Svar #3
31. august 2010 af Tunni55 (Slettet)

hvor har du fået "11645" fra?


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. august 2010 af YoungSlowy (Slettet)

jeg kunne se på din graf, at der var en lille formel.

Intensitet/Watt/kvadratmeter

Så fandt jeg ud af at solens lysenergi lå på 1370 watt pr kvadrat-.

1370*8,5= 11645, men det er jo ikke hele sommerdagen vel????


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. august 2010 af YoungSlowy (Slettet)

giver det ikke 1000/11645= 0,085 et eller andet ???? eller er jeg helt i skoven med opgaven haha :D


Svar #6
31. august 2010 af Tunni55 (Slettet)

fra grafen får vi at vide hvad lysets intensitet maksimalt er ca. 980w/m2 - i toppunktet - så hvordan kan du få det til 1370 watt pr. kvadrat ??


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. august 2010 af YoungSlowy (Slettet)

Ja præcis 1000/980*8,5

Det andet der var bare en antagelse, udfra hvordan opgaven skulle/kunne løses

Men har du fundet ud af svaret Tunni :P????


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. august 2010 af YoungSlowy (Slettet)

Altså 1370 var strålingen hvis der ingen skyer var osv.  Bare se bort fra det.

Jeg ville bare have dig til at selv svare på det.

Men hvad er det egentlig præcis ved opgaven du ikke kan finde ud af.

Opgaven er nok mere komplicerede, fordi vi skal jo også huske at tage de 12 timers sollys med og forskellen fra hvert enekelt time. fx fra kl 7 er solstrålingen pr kvadrat  ca 180m, men så stiger den næste times tid end til den dykker igen.

skal man da ikke også have de ting med???


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Grafen viser solindstrålingen i W/m2 gennem dagen. Multiplicerer vi tallene i grafen med solfangerens areal på 8,5m2 , får vi den samlede effekt, som solfangeren har mulighed for at udnytte. Integrerer vi denne kurve fra t1=7 til t2 = 18 , får vi den maksimale energi, som solfangeren kunne indfange. Så opgaven går da ud på at bestemme arealet under grafen. Jeg afmålte et antal tabelværdier fra grafen, tastede dem ind i Excel, lagde et passende polynomium gennem punkterne, og beregnede så integralet. Dette får jeg til 7268 Wh/m2 , som vi så skal multiplicere med 8,5m2 og så lave enheden h (timer) om til s (sekunder), til at finde den maksimale energi, som falder på solfangeren:

E = 7268·8,5·3600 J = 2,22·108 J


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#1+2: Husk enhederne... fysik er ikke andet end matematik, hvis man ikke regner enhederne med.


Skriv et svar til: Solindstråling...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.