Fysik

Interti / Varmeenergi

31. august 2010 af Chrestian (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej kære medstuderende. Sidder igen med en opgave jeg har lidt svært ved at dreje. Vi har en cylinder med et inertimoment på 2.334*10^5 kg*m^2, med en masse på 64500 kg. Denne rotere nu en omgang på 5 sekunder. 

Opgaven lyder så: Når den skal stoppes afsættes energien som varme i bremseskiverne. Hvor meget varmeenergi afsættes?

Ved ikke om dette er det samme som den kinetiske energi der omsættes?

Har selv fundet frem til Ekin= 1/2*I*(2pi/T)^2 + 1/2*m*(2pi/T*r)^2

med et resultat på 3.8*10^5 J


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2010 af Vesteur (Slettet)

Den kinetiske energi af et roterende rigidt legeme er

 E = 1/2 I ω2 ,

hvor ω er vinkelhastigheden (ω=2π/T).

Så du skal ikke bruge massen til noget.

Og ja, al den kinetiske energi omsættes til varme i bremseskiverne (jævnfør loven om energibevarelse).

/Christian


Svar #2
31. august 2010 af Chrestian (Slettet)

  Består dette ikke af to dele? Eroterende + Etranslatation = 1/2*I*ω^2 + 1/2 * m + v^2


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. august 2010 af Vesteur (Slettet)

Jo, hvis cylinderens massemidtpunkt bevæger sig, hvilket jeg gik ud fra at det ikke gjorde udfra din beskrivelse.

Hvis cylinderen ruller på jorden er din første ligning korrekt, men du skal også kende r for at regne det ud.

Hvis vi antager at cylinderen er homogen kan r findes udfra de oplysinger du har givet ved

  I = ½ m r2 .

/Christian


Svar #4
31. august 2010 af Chrestian (Slettet)

 Siger mange tak (:


Skriv et svar til: Interti / Varmeenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.