Kommentarer til Studieportalen.dk

Oxidationstal

28. marts 2005 af migmig (Slettet)
nogen der kan forklare mig hvorfor o skal have oxidationstallet -1 i formlen H2O2, når reglen hedder at O har -2?

Brugbart svar (2)

Svar #1
28. marts 2005 af Micc_86 (Slettet)

Ladningen for H2O2 passer hvertfald ikke, hvis O ingår med OT = -2

Men en endelig forklaring ligger jeg ikke lige inde med :/

Brugbart svar (2)

Svar #2
28. marts 2005 af frodo (Slettet)

reglen er, at O har OT=-2 i alle forbindelser UNDTAGEN peroxider. Det skyldes den ilt-iltbinding du har i hydrogenperoxidmolekylet.

Brugbart svar (2)

Svar #3
28. marts 2005 af Micc_86 (Slettet)

Undtagelse fra reglerne ved bestemmelse af oxidationstal:

1) I hydrider finns väte i form av hydridjoner, H–, och väte har då oxidationstalet –I.

2) Syre kan uppträda i form av peroxidjoner, O , och har då oxidationstalet –I, t.ex. i H2O2.

Brugbart svar (2)

Svar #4
28. marts 2005 af frodo (Slettet)

eller på dansk:
Når H er sammen med et mere elektronegativt atom (hvilket vil sige, så godt som altid) antager den OT=+1, og med et mindre elektronegativt, OT=-1

Og O har jeg sagt i #2.

Brugbart svar (2)

Svar #5
28. marts 2005 af frodo (Slettet)

forklaring:

A-O-O-D Det ses her at iltatomerne ikke vil kunne tiltrække elektroner indbyrdes, men kun fra de atomer der sidder ved siden af (her angivet med A og D). Da der kun er en enkeltbinding, og O selv donerer med en elektron, kan der således kun blive en elektron "for meget" i O's skaller, og den får OT=-1

H: Når H er sammen med et mere elektronegativt atom, vil dette atom tiltrække H's ene elektron, og H "mangler" en elektron, hvorfor den får OT=+1, tilsvarende med -1. H tiltrækker en ekstra elektron, da det er mest elektronegativt, og får derved en elektron "for meget"=" OT=-1

Brugbart svar (2)

Svar #6
28. marts 2005 af KemiKasper (Slettet)

#2 uddybet. Der findes masser andre forbindelser (hvoraf en massse er organiske, men oxidationstal-princippet giver ofte ikke mening i organisk kemi..). Af andre uorganiske forbindelser kan nævnes OF2, hvr O har OT = +2 og stoffet KO2 (kaliumsuperoxid) hvor oxygen har OT = -½.
Desuden skal det bemærkes at forbindelser med oxygen hvor oxygen ikkke har OT = -2 generelt er ustabile stoffer.

Brugbart svar (2)

Svar #7
28. marts 2005 af frodo (Slettet)

#6: naturligvis gælder der tilsvarende elektronegativitets-overvejelser, som der gør om H, men dem arbejder man jo ikke medpå gymnasialt niveau. (måske fordi man mener at de stakkels elever ikke kan gennemskue det?)

Brugbart svar (2)

Svar #8
28. marts 2005 af KemiKasper (Slettet)

..jaja, jeg er så god til at gøre forvirringen total :) Men jeg skulle lige slå fast at der altså fandtes andre.
Du har i øvrigt fået mail..

Svar #9
28. marts 2005 af migmig (Slettet)

okay.. og hvad så med OF2..? der har F jo det højeste elektronegativitetstal hvordan ved man så hvad O´s OT er..?

Brugbart svar (2)

Svar #10
28. marts 2005 af frodo (Slettet)

det er ikke relevant for dig, men hvis du gerne vil vide det, kan du sige, at O binder sig til to fluoratomer. Fluor er mest elektronegativt,og vil derfor trække en elektron pr. F-atom, altså to i alt, hvorved O mangler 2 elektroner, og bliver "positivt ladet" med 2+ (passer ikke! Men det er en meget god pædagogisk forklaring på OT).

Svar #11
28. marts 2005 af migmig (Slettet)

vi har fået opg hvad OT man skal give O i OF2...
og hvad er det der ikk passer?

Brugbart svar (2)

Svar #12
28. marts 2005 af frodo (Slettet)

Jeg mener at det at betragte OT som en ladning, er et godt pædagogisk redskab, da det er til at forstå. Men det er jo ikke en ladning. Det var bare det.

OT(O i OF2)=+2 fordi fluor er mest elektronegativt.

Svar #13
28. marts 2005 af migmig (Slettet)

okay så forstår jeg godt det..
hvad så med fx AlCl3?
har Al så OT=+3 og Cl OT=-1

Brugbart svar (2)

Svar #14
28. marts 2005 af frodo (Slettet)

ja. For der er det faktisk ladninger, da det er et salt

Brugbart svar (2)

Svar #15
28. marts 2005 af frodo (Slettet)

opløst i vand

Svar #16
28. marts 2005 af migmig (Slettet)

hvis jeg må blive ved at komme med spørgsmål, hvad er så OT i PCl3? den forstår jeg nemlig ikk

Brugbart svar (2)

Svar #17
28. marts 2005 af KemiKasper (Slettet)

jow, hvad er mest elektronegativt, Cl eller P? Hvad vej bliver elektronerne så forskudt og hvad er oxidationstallene så? :)

Svar #18
28. marts 2005 af migmig (Slettet)

okay.. cl er mest elektronegativt derfor bliver det vel: p´s OT=+3 og cl´s OT=-1, er det rigtigt?

Brugbart svar (2)

Svar #19
28. marts 2005 af frodo (Slettet)

ja selvfølgelig.

Svar #20
28. marts 2005 af migmig (Slettet)

okay tusind tak.. tror jeg forstår det ordenligt nu...

Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.