Matematik

Den skide median!

04. september 2010 af Jensen11 (Slettet)

hej

jeg har en vilkårlig trekant hvor jeg har regnet alt det her ud:

AC = 84 cm

BC = 53 cm

AB = 95 cm

Vinkel A = 34 grader

Vinkel B = 62 grader

Vinkel C = 85 grader

hvordan finder jeg ud af længden af medianen, der går fra Vinkel C ned på linje AB? HJÆLP!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det betaler sig altid, at tale pænt til opgaven. Det er den samme opgave som denne

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=883044

hvor du allerede har fået hjælp.

Som anbefalet i den anden tråd, find først vinklerne af de tre cosinusrelationer:

cos(A) = (b2 + c2 - a2)/(2bc)

cos(B) = (a2 + c2 - b2)/(2ac)

cos(C) = (a2 + b2 - c2)/(2ab) .

Idet jeg udelader længdeenheden cm, er a=53, b=84, c=95. Dette fører til

A = 34,7387º
B = 61,6746º
C = 84,5867º

Medianen mc der går fra vinkel C til midten af c er nu side i en trekant med siderne b, c/2 og den hosliggende vinkel A . Medianen findes så af cosinusrelationen for denne trekant:

mc2 = b2 + (c/2)2 -2b(c/2)cos(A) ,

hvoraf mc =  51,732


Svar #2
05. september 2010 af Jensen11 (Slettet)

lommeregneren kommer altså med et helt andet svar


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Til footyfilms: For en anden gangs skyld, så prøv at overveje følgende: Hvor mange ubekendte er der i cosinusrelationen? Der er mc, b, c og cos(A). Du skal altså kende tre af disse ubekendte for at kunne løse ligningen. Og med hensyn til lommeregneren, så kan du måske have tastet forkert? Det kunne være noget med grader i stedet for radianer for eksempel.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 -- Du er da velkommen til at fortælle os, hvad du er nået frem til.


Svar #5
05. september 2010 af Jensen11 (Slettet)

altså lommeregneren kommer jo med et svar der lydder

Altså jeg skal jo finde frem til hvad mc (medianen) er

842+(95/2)2-2*84(95/2)2cos(34,9) = 2767,43

kvadratroden af 2767,43 = 52,6


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2010 af mathon

eller direkte
med
          a = 53
          b = 84
          c = 95

                                mc = (1/2)·(2·(a2 + b2) - c2)½ = (1/2)·(2·(532 + 842) - 952)½ = 51,7325


 


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

... hvilket også er i overensstemmelse med resultatet i #1 (mc = 51,732485, der rundedes til 51,732 i #1).

Uoverensstemmelsen i #5 hidrører fra, at der buges en forkert værdi for vinkel A og dermed for cos(A) .


Skriv et svar til: Den skide median!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.