Matematik

Forkort følgende brøker! HJÆLP!!!

06. september 2010 af Rebecca001 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg sidder med tre opgaver der går ud på jeg skal forkorte tre forskellige brøker. Nogle som kan hjælpe? Er helt lost og vil virkelig gerne forstå det her.

1)     8ab2c3/6a3b2c

2)     8a2b3c/12a3bc3

3)     24a2bc3/36ab2c2

Kh Rebecca


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2010 af Duffy

Prøv nu selv først, ellers lærer du ikke noget . . .


Svar #2
06. september 2010 af Rebecca001 (Slettet)

Du kan også forklare mig den første og så kan jeg selv prøve at lave de andre? :) Jeg synes også det vigtigste for mig er at forstå det. Ellers ville jeg være ligeglad med at skrive herinde..


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. september 2010 af Duffy

Okay

1) 8ab2c3/(6a3b2c)

Husk at fx a/a =  1 som derfor vil udgå af regningerne (vil være noteret som a/a = a/a = 1  ).

Altså a i anden i tælleren og a i nævneren vil give a2/a = a ,

et a i tælleren udgår altså med et a i nævneren.

Og a2 = a·a .... osv

1) 8ab2c3/(6a3b2c)  =  8abbccc/(6aaabbc) = 8abbccc/(6aaabbc) = 8accc/(6aaac)

= 8abbccc/(6aaac) = 8acc/(6aaa) = 8acc/(6aaa) = 8c2/(6a2)

= 4/3* c2/a2


Svar #4
06. september 2010 af Rebecca001 (Slettet)

okay.. det ville jeg aldrig selv have fundet ud af, men kan godt se det nu .. kan nemlig sig at de forskellige ting går op med hinanden og derfor fjernes b fuldstændig. Det eneste jeg ikke helt forstår så er hvordan du finde frem til det sidste. Er det bare en regel at får man kan fjerne parantesen i (6a2) og forkorte det endu mere siger man halvdelen af 8 og 6 og dividerer med hinanden??? hvor kommer gangetegnet ind i billedet?

Og tusind tak.. det var staidg en meget stor hjælp! ellers ville jeg ALDRIG have fundet ud af det


Svar #5
06. september 2010 af Rebecca001 (Slettet)

Ok. Nu har jeg prøvet at gøre præcis ligesom du gjorde i nr. 2 opgave, selvom jeg stadig ikke forstår hvad jeg gør til sidst.. Er det her så rigtigt?:

2) 8a2b3c/12a3bc3 = 8aabbbc/(12aaabccc) =

= 8bb/12acc = 8b2/12ac2

= 2/3*b2/ac??????
 

3) 24a2bc3/36ab2c2 = 24aabccc/36abbcc

= 24ac/36b

= 6/9*ac/b  ????

Håber snart du logger på igen Duffy


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. september 2010 af Duffy

De er begge to korrekte!

Godt gjort. Du kan jo godt ! ! !


Svar #7
06. september 2010 af Rebecca001 (Slettet)

Mange tak! Er super glad for jeg i hvert fald forstår de opgaver. Jeg er altså ikke så dårlig til at forstå. Jeg skal bare lige vide hvordan man gør og hvorfor man gør som man gør. Det var derfor jeg havde brug for at få forklaret den første.. hvis du har tid må du også meget gerne lave de første i de andre mat-spørsmål jeg har stilt i dag. men ellers har du alligevel været en stor hjælp :) Hvad jeg stadig ikke helt forstå i denne opgave er hvorfor man ganger til sidst??? Fx 6/9 gange ac/b ...


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. september 2010 af Duffy

Du kan også bare nøjes med at skrive

6/9*ac/b = 6ac/9b = 6ac/(9b)

(Jah strengt taget skal parentesen holdes i nævneren - ellers betyder det, at der ganges med b til sidst, og ikke at der divideres med 9b. Men dette er pga den vandrette måde at skrive brøken på).

På den horisontale (normale) måde ser det nogenlunde sådan ud:

6ac

____

9b


Svar #9
07. september 2010 af Rebecca001 (Slettet)

Nå okay.. se det ser også mere rigtigt ud :) Det er også den måde det ser ud på mine opgaver.. Endnu engang tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. september 2010 af Duffy

#8: Rettelse: Horisontale -> vertikale (lodretstående)


Skriv et svar til: Forkort følgende brøker! HJÆLP!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.