Matematik

Differentialligning - hvor er fejlen?

08. september 2010 af sasc (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er igang med følgende opgave, og facit siger at det er forkert det jeg har lavet, men kan ikke finde min fejl?

Bestem til differentialligningen dy/dx - 4y = 10 den løsning f(x), hvis graf går gennem punktet (0; -0,5)

Først omskrives differentialligning til følgende
dy/dx=10+4y
Den generelle form for denne type differentialligning er dy/dx=b-ay og denne har den fuldstændige løsning f(x)=b/a+ce^(-ax)
a=4
b=10
Disse værdier kan nu indsættes i funktionen
f(x)=10/4+ce^(-4x)
De kendte variable kan nu indsættes i funktionen
-1/2=10/4+ce^(-4*0) ⇔ -1/2-10/4=ce^0 ⇔-6/2=c*1⇔ c=-3
c-værdien kan nu indsættes i funktionen f(x), der løsning til differentialligningen
f(x)=10/4-3e^(-4x)
 

Det burde blive: f(x) = 2e^4x - 10/4


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2010 af peter lind

Det er såmænd blot en simpelt aflæsningsfejl af fortegnet. a=-4


Svar #2
08. september 2010 af sasc (Slettet)

Gud ja, tak skal du have :-)


Skriv et svar til: Differentialligning - hvor er fejlen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.