Matematik

vektorer .. hjælp haster

12. september 2010 af miss2144 (Slettet) - Niveau: A-niveau

i planen er der givet to vektorer, a med pil oven på ( t- 2,  5 ) og b med pil oven på ( 3  , -3)

hvor t er et tal.

bestem tallet t så vektorene a og b er ortogonale


basster det at t = -3 ???


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

For to egentlige vektorer a og b gælder det, at de er ortogonale hvis og kun hvis deres skalarprodukt ab = 0 . Bestem skalarproduktet og løs den fremkomne ligning i t. Og, nej, det passer ikke, at t = -3 .


Svar #2
12. september 2010 af miss2144 (Slettet)

ja men se hvad jeg gør

a med pil * b med pil = 0

(t-2, 5)   * ( 3 , -3) = 0

3(t-2)- 3* 5 = 0

3t- (-6) -6= 0

-t= 3

t= -3

hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

3(t-2) = 3t -6 , og

-3*5 = -15 .


Svar #4
12. september 2010 af miss2144 (Slettet)

så svarte er 18?


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 -- Nej, svaret er heller ikke 18.

(t-2, 5) • ( 3 , -3) = 0 , hvoraf

3t - 6 -15 = 0, dvs

3t = 21, eller

t = 7 .


Skriv et svar til: vektorer .. hjælp haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.