Matematik

Parantesregler

17. september 2010 af lene0054 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg er på spanden, skal flevere reducerings opgaver, men kan ikke huske en af parantes reglerne.

Jeg skal reducere:

14m + 7n - (10m - 3n)

Skal begge leddende så ganges ind i parantesen, eller kan jeg nøjes med det der står lige før? Jeg har fået den her til 24m - 3n, kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0 -- Nej, det passer ikke. Du skal hæve minusparentesen og så trække lidt sammen. Man hæver en minusparentes ved at ændre fortegn på hvert led inde i parentesen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2010 af Economist (Slettet)

14m+7n-(10m-3n)

er det samme som

14m+7n-1(10m-3n)

så du skal altså kun gange minus 1 ind i parentesen.

Jeg kan afsløre, at du har regnet forkert.


Svar #3
17. september 2010 af lene0054 (Slettet)

Så når -1 er ganget ind, så er det som det skal være? Skal kun det sidste led også ganges ind i andre tilfælde?


Svar #4
17. september 2010 af lene0054 (Slettet)

er resultatet så 4m + 10n?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 -- Ja, det er rigtigt.


Svar #6
17. september 2010 af lene0054 (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen!
Kan det så passe at 11x - 7y - (10x + 6y) reduceres til 1x - 13y


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 -- Ja, det er også rigtigt.


Svar #8
17. september 2010 af lene0054 (Slettet)

Det var da dejligt, så tror jeg jeg har styr på det (-:


Svar #9
17. september 2010 af lene0054 (Slettet)

Nu er der problemer igen! Nu hedder stykket 4(a+6b)-7(3a-b)
Skal jeg så gange alle led ind i parantesen, eller kun det lige før?


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9 -- Der er flere fremgangsmåder:

Du skal gange ind med 4 i den første parentes, der kan hæves uden videre, da det er en plusparentes..

1) Du kan gange ind med 7 i den anden parentes og bevare parentesen som en minusparentes, der derefter kan hæves efter reglerne for at hæve en minusparentes, eller

2) Du kan gange ind med -7 i den anden parentes, som derved bliver en plusparentes, der kan hæves uden videre.


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. september 2010 af mette48 (Slettet)

Du skal kun gange med det lige før parentesen

En parentes betyder at regnetegnet (+,-, * eller :) gælder for hele indholdet i parentesen

Hvis der ikke er nogen parentes gælder det kun for leddet lige før/efter parentesen

Der er 4 typer parenteser

+ parentes (+ er usynligt når det står allerførs i udtrykket) som blot kan fjernes

- Parentes, som hæves ved at fjerne parenteserne og samtidig ændre fortegnene inde i parentesen, + til - og - til +

* parentes, der betyder at alle led i parentesen skal ganges med det der står på den anden side af*

: parentes, (der betyder at alle led inde i parentesen skal divideres med det der står efter :


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Undskyld, mette - men denne her kunne jeg altså ikke stå for :

"Hvis der ikke er nogen parentes gælder det kun for leddet lige før/efter parentesen" ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. september 2010 af mette48 (Slettet)

Tja du ser jo sjældent de stor sammenhænge i det der skrives her


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Æv - kan man da aldrig lokke et lille smil ud af dig - kun frustrationer - ? :-)))))


Svar #15
19. september 2010 af lene0054 (Slettet)

reduceres 3(s+8)-4(2s-5) til 4-5s eller 44-5s?


Svar #16
19. september 2010 af lene0054 (Slettet)

Reduceres 3(s+8)-4(2s-5) til 4-5s eller 44-5s?

Og det samme med 4(a+6b)-7(3a-b), reduceres det til -17a + 17b eller 31b - 17a?

Mit regneprogram siger det sidste, men det kan jeg simpelthen ikke få til at hænge sammen. Håber nogen vil give mig en forklaring. På forhånd tak
 


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#15, #16

3(s+8)-4(2s-5) =

3s + 24 - 8s + 20 =

-5s + 44 .

-----------------

4(a+6b)-7(3a-b) =

4a + 24b - 21a + 7b =

-17a + 31b

Følg fremgangsmåden skitseret i #9. Minusparenteser hæves ved at ændre fortegn på hvert led inde i parentesen.


Skriv et svar til: Parantesregler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.