Fysik
isotoper og nuklider
02. april 2005 af
hilo (Slettet)
hey
Er der nogen som kan give et folker-niveau svar på hvad isotoper og nuklider er???
Havde haft det i svyende, men kan bare ikke huske hvad det var, bolt at i den ene var atomkernen ustabil (meget mere eller meget mindre neutromer end protoner...?right?
ps. Kender I en side, som er virkelig god til belysning af emnet, "Radioaktivitet og miljø".
Er der nogen som kan give et folker-niveau svar på hvad isotoper og nuklider er???
Havde haft det i svyende, men kan bare ikke huske hvad det var, bolt at i den ene var atomkernen ustabil (meget mere eller meget mindre neutromer end protoner...?right?
ps. Kender I en side, som er virkelig god til belysning af emnet, "Radioaktivitet og miljø".
Svar #1
02. april 2005 af Waterhouse (Slettet)
Isotoper er "variationer" af det samme grundstof - det vil sige hvor antallet af protoner og elektroner er det samme, men hvor der er forskelligt antal neutroner i kernen. Et eksempel kunne være hydrogen, hvor normalt hydrogen har en proton, en elektron og ingen neutroner. Isotopen deuterium indeholder samme antal portoner og neutroner, men også en neutron. En anden isotop, tritium, indeholder hele to neutroner. Stofferne kan altså have forskellige fysiske egenskaber - især ifm. radioaktivitet - men det er samme grundstof.
Svar #3
02. april 2005 af Epsilon (Slettet)
#2: Et nuklid er så at sige et bestemt (kerne)eksemplar af et grundstof. Man angiver ofte et nuklid på formen
X-A
hvor X angiver det kemiske symbol for grundstoffet (i henhold til det periodiske system) og A er nukleontallet (det samlede antal neutroner og protoner i kernen). Desuden anvendes følgende betegnelser;
Z: antal protoner i kernen
N: antal neutroner i kernen
Bemærk, at protontallet Z er det samme som grundstoffets nummer i det periodiske system.
Vi har, at
A = Z + N
Eksempler på nuklider;
H-2 (Z=N=1) (deuterium, "tung brint")
C-12 (Z=N=6) (kulstof-12)
Ne-22 (Z=10, N=12) (neon-22)
K-40 (Z=19, N=21) (kalium-40)
U-238 (Z=92, N=146) (uran-238)
Isotoper er nuklider af samme grundstof, dvs. med samme Z, men forskelligt antal neutroner (N).
På Jorden forekommer ethvert grundstof i en bestemt blanding af stabile og radioaktive isotoper. Radioaktive isotoper markeres sædvanligvis med (*).
Eksempler på isotoper;
C-12, C-13, *C-14 (kulstof-isotoper)
K-39, *K-40, K-41 (kalium-isotoper)
Kulstofisotopen C-14 anvendes blandt andet til den velkendte "Kulstof-14-dateringsmetode", mens K-40 findes i levnedsmidler (fx bananer).
Det er i en vis forstand korrekt, at hvis et nuklid indeholder væsentligt flere neutroner end protoner, så er kernen ustabil (radioaktiv). Det betyder dog langtfra, at alle nuklider, hvor N og Z er omtrent ens, ikke er radioaktive.
Eksempler på radioaktive nuklider;
*O-15 (Z=8, N=7) (oxygen-15)
*K-40 (se ovenfor)
*Tc-99 (Z=43, N=56) (technetium-99)
*Ba-137 (Z=56, N=81) (barium-137)
O-15 og Tc-99 anvendes især på hospitaler til medicinske undersøgelser, mens Ba-137 er en radioaktiv kilde til skolebrug.
Måske hjalp disse oplysninger lidt på forståelsen?
//Singularity
X-A
hvor X angiver det kemiske symbol for grundstoffet (i henhold til det periodiske system) og A er nukleontallet (det samlede antal neutroner og protoner i kernen). Desuden anvendes følgende betegnelser;
Z: antal protoner i kernen
N: antal neutroner i kernen
Bemærk, at protontallet Z er det samme som grundstoffets nummer i det periodiske system.
Vi har, at
A = Z + N
Eksempler på nuklider;
H-2 (Z=N=1) (deuterium, "tung brint")
C-12 (Z=N=6) (kulstof-12)
Ne-22 (Z=10, N=12) (neon-22)
K-40 (Z=19, N=21) (kalium-40)
U-238 (Z=92, N=146) (uran-238)
Isotoper er nuklider af samme grundstof, dvs. med samme Z, men forskelligt antal neutroner (N).
På Jorden forekommer ethvert grundstof i en bestemt blanding af stabile og radioaktive isotoper. Radioaktive isotoper markeres sædvanligvis med (*).
Eksempler på isotoper;
C-12, C-13, *C-14 (kulstof-isotoper)
K-39, *K-40, K-41 (kalium-isotoper)
Kulstofisotopen C-14 anvendes blandt andet til den velkendte "Kulstof-14-dateringsmetode", mens K-40 findes i levnedsmidler (fx bananer).
Det er i en vis forstand korrekt, at hvis et nuklid indeholder væsentligt flere neutroner end protoner, så er kernen ustabil (radioaktiv). Det betyder dog langtfra, at alle nuklider, hvor N og Z er omtrent ens, ikke er radioaktive.
Eksempler på radioaktive nuklider;
*O-15 (Z=8, N=7) (oxygen-15)
*K-40 (se ovenfor)
*Tc-99 (Z=43, N=56) (technetium-99)
*Ba-137 (Z=56, N=81) (barium-137)
O-15 og Tc-99 anvendes især på hospitaler til medicinske undersøgelser, mens Ba-137 er en radioaktiv kilde til skolebrug.
Måske hjalp disse oplysninger lidt på forståelsen?
//Singularity
Skriv et svar til: isotoper og nuklider
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
