Biologi

Salt

18. september 2010 af Bette02 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa.

1:

Isotonisk saltvand? Hvorfor er det godt at bruge til øjenskyldning og  sår rrensning sker med dette saltvand, - Organer renses med det, eller at kontaktlinser opbevares i det?

Jeg ved allerede i forvejen at dette er det saltvand som vi mennesker har i vores celler, som opløste stoffer. Men hvorfor er det så godt?

2: Hvilken saltkoncentration modsvarer koncentrationen af store molekyler (opløste stoffer ) i ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2010 af Bankier (Slettet)

De ting som du skal fokusere på er:

- Osmosebegrebet

- Osmotisktryk

- Osmolaritet

Hvis du forstår princippet bag osmose ( bevægelse af vand over en semipermeabelmembran for at udjævne koncentrationer)

Isotonisk saltvand:  (også kaldet fysiologisk saltvand)

I blodet er osmolariteten ( antallet af opløste mol stoffer/ partikler) ca 300 mOsm / L  ≈  0,3 Osm/ L

Eks.

Hvis jeg lavede en saltvandsopløsning ved at komme 20,00 g NaCl i 1 liter vand, ville den have en osmolaritet på

n = m / M  =  (20,00 g) / (58,44 g/mol ) =  0,3422 mol. Da Både Na+ og Cl- skal regnes med - bliver osmolariteten 2* 0,3422 = 0,6844 Osm / L. 

Hvis dette bruges som øjendråber, så vil dette bevirke, at vand bliver suget fra celler og man dehydrerer kroppens celler. Eks hvis denne opløsning kom ind i kroppen ( i årerne)  ville denne opløsning gøre, at erytrocytterne ( de røde blodlegemer) ville skrumpe ind, da vandet ville gå fra cellerne i blodet til at fortynde det , som nu er kommet ind i blodbanen, som er for koncentreret. 

Hvis der skulle laves en væske, som kunne bruges til øjenskylning og rensning af sår osv, så skulle der kommes ( anslået) omkring 9 g NaCl i 1 Liter vand, da dette ville give en osmolaritet på de 300 mOsm /L.

  


Svar #2
19. september 2010 af Bette02 (Slettet)

hmm. er ikke helt sikker på jeg forstår..


Skriv et svar til: Salt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.