Fysik

Bilsammenstød

03. april 2005 af kyllerylle (Slettet)
hejsa
håber lige der er nogen derude der vil kigge på denne opgave.

En volvo vejer 1500kg og en 2CV vejer 500kg, begge kører med 80km/t, men på et tidspunkt kører bilerne frontalt ind i hinanden.

De to biler filtres ind i hinanden og følges ad efter sammenstødet. Hvad bliver den fælles hastighed efter sammenstødet? Hvor vil du helst side, i volvoen eller i 2CV´en?

takker

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2005 af QaZZaQ

Impuls volv0:
P=1500kg*(80/3,6)m/s=33333,3kg*m/s
Impuls 2CV:
P2=-500kg*(80/3,6)=-1111,1kg*m/s
Totalimpuls: PT=22222,2kg*m/s
efter kollisionen:
PT=2000kg*v=22222,2=>v=11,1m/s=40km/t.
Hastigheden er i samme retning som volvoen bevægede sig i...

Svar #2
03. april 2005 af kyllerylle (Slettet)

hvor vil du så helst side?

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. april 2005 af QaZZaQ

N2: F_res=ma=dp/dt
Volvoens impulsændring er 33333,3kg*m/s-22222,2kg*m/s=11111,1kg*m/s
2CV'ens impulsændring er 33333,3kg*m/s.
Kraften på 2CV'en er derfor 3, gange så stor som på volvoen, af denne grund ville jeg foretrække at sidde i volvoen....

Svar #4
03. april 2005 af kyllerylle (Slettet)

i #1 skriver du at totalimpulsen er 22222,2kg*m/s hvilket jeg ikke forstår. burde man ikke få 44444,4 (idet man lægger de to impulser sammen)?

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. april 2005 af QaZZaQ

nej, impulsen er ligesom hastigheden en vektor.
Bilerne kører mod hinanden, så derfor må du vælge en som kører i positiv retning, og en som kører i negativ retning.

Svar #6
03. april 2005 af kyllerylle (Slettet)

ok tak

kan jeg spørge om noget der omhandler Q-værdier?

Brugbart svar (0)

Svar #7
03. april 2005 af QaZZaQ

ja, men jeg kan ikke love at jeg kan svare.....

Svar #8
03. april 2005 af kyllerylle (Slettet)

ok når man skal finde en Q-værdi er det jo delta E(kin), findes denne Q-værdi så ved at sige: E(kin, før stødet)-E(kin, efter stødet)=...J??

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. april 2005 af QaZZaQ

ja

Svar #10
03. april 2005 af kyllerylle (Slettet)

ok, jeg har nemlig lavet 6 forskellige målinger med forskellige masser og hastigheder (forsøget med stød og impuls på luftpudebane) og her har jeg beregnet 6 forsk. Q-værdier, er det så meningen at man skal sammenligne dem?

Brugbart svar (0)

Svar #11
03. april 2005 af QaZZaQ

Jeg tror faktisk at Q-værdien defineres som tilvæksten af kinetisk energi. Da du i dette tilfælde har et tab i kinetisk energi, bliver den negativ.
Om du skal sammenligne,....ja det vil jeg da tro....
Du skal vel også holde det op imod teorien, om elastiske, uelastiske og fuldstændig elastiske stød......

Brugbart svar (0)

Svar #12
03. april 2005 af QaZZaQ

undskyld, fuldstændig uelastiske stød

Brugbart svar (0)

Svar #13
04. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#11: Ja, Q-værdien er defineret netop som tilvæksten i kinetisk energi, og af den grund er svaret på spørgsmålet stillet i #8 i stedet nej. Det er lige modsat;

Q = delta E_kin = E_kin(efter)-E_kin(før)

//Singularity

Skriv et svar til: Bilsammenstød

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.