Fysik

Loop, vægtforøgelse og kræfter

23. september 2010 af Betidanon (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg har væet i Tioli i Kbh hvor vi fik nogle efterbehandlingsark til forlystelserne. Et af spørgsmålene for dæmonen falder mig noget besværgligt at regne ud.

Spørgsmålet lyder som følger:

Hvor meget vil en vægt vise i bunden af loopet, når passagererne føler sig vægtløse (a = g) i toppen af loopet? (ingen gnidning - eller luftmodstand)

Der er tre svarmuligheder: 1) 4 gange så stor; 2)5 gange så stor; 3) 6 gange så stor

Hvordan udregner jeg det rigtige svar? Jeg har følgende formel fraopgaven før denne:

abund,cen = atop,cen + 4*g

Kan den bruges?

På forhånd tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2010 af jleacht (Slettet)

svaret er meget enkelt:

w = m * g

w = vægten, m = massen, g = gravitationen

vægten bliver defineret som produktet af massen og gravitationen, og vægten er derfor en kraft.


Svar #2
23. september 2010 af Betidanon (Slettet)

Jeg forstår slet ikke denne opgave. Jeg ved ikke hvad skal gøre.

Hvordan skal jeg brueg den formel til at fidne ud af hvor mange gange større vægten bliver?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2010 af kieslich (Slettet)

hvis atop,cen betyder den acceleration som passagerne bliver udsat for er  den 0m/s2   så vægten vil vise 4 gange så meget.

hvis det er centripetalaccelerationen må den modsvare g og så bliver svaret 5 gange så meget.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2010 af jleacht (Slettet)

den måde du har formuleret spørgsmålet på, virker forkert. Fordi vægten, som er kraft, er konstant. Men den måde opgaven nok går ud på, er noget med at, du skal finde minimum hastigheden, hvor at det er tyngdekraften er den eneste der påvirker "toget". så

Fres.top = m*ac = m*v2/ r

g er den eneste kraft der skal påvirke toget betyder:

m*g = m*v2/ r <=> g = v2/ r <=> v = sqrt( g *r )


Svar #5
23. september 2010 af Betidanon (Slettet)

Spørgsmålet er meget underligt formuleret, men det er sådan det står i min opgave. Jeg skal ikke finde nogen fart.

Jeg må prøve at se om 4 gange eller 5 gange så stor er det rigtige svar.


Brugbart svar (2)

Svar #6
24. september 2010 af jleacht (Slettet)

den måde du har formuleret spørgsmålet på, virker forkert. Fordi vægten, som er en kraft, er konstant. Men den måde opgaven nok går ud på, er noget med at, du skal finde minimum hastigheden, hvor at tyngdekraften/vægten er den eneste kraft der påvirker "toget". så

Fres.top = m*ac = m*v2/ r

g er den eneste kraft der skal påvirke toget betyder:

m*g = m*v2/ r <=> g = v2/ r <=> v2 = g *r

for at finde farten i bunden af loopet, skal man bruge energibevarelse:

Emek.før = Emek.efter

<=> ½mvfør2 + 2rmg = ½mvefter2

<=> vefter2 = 2vfør2 + 4rg = 2gr + 4gr = 6gr

Den resulterende kraft i bunden vil så blive:

Fres.bund = mvefter2 / r = 6mgr / r = 6mg

Det betyder så at loopet påvirker med 6 gange så stor en kraft end tyngdekraften i modsat retning.

Jeg håber det hjalp! :P


Skriv et svar til: Loop, vægtforøgelse og kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.