Matematik

Find en konstant for to ligninger

27. september 2010 af 1984bxnl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg har fra excel fået to ligninger. De to ligninger giver mig to rette linjer. Jeg vil gerne vide hvordan jeg får de to ligninger til at ligge oven i hinanden, altså i de samme punkter. Jeg må skulle finde en konstant at gange med eller hvordan gøres det?

Det må gerne blive beskrevet ned til mindste detalje, da det er længe siden, at jeg har arbejdet med det.

Excel giver mig ligningerne:

1. y = 0,1613x + 1,1245

2. y = 0,1609x + 0,9775


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2010 af ChristianDJ (Slettet)

Linjens ligning:
y = f(x) = a * x + b

y = f(x) = den afhængige variabel
a = hældningskoefficienten
x = den uafhængige variabel
b = skæringspunkt med 2. aksen (dvs. y-aksen)

Forudsætningen for, at to linjer er parallelle er, at de har samme hældningskoefficient.

Hældningskoefficienten for dine to linjer er hhv. 0,1613 og 0,1609.

Det vil altså sige, at - rent teoretisk - er dine linjer ikke parallelle.

Dermed vil de aldrig ligge oven i hinanden.

Imidlertid kan du "flytte" dem op og ned ved at ændre b-værdien.

Hvis skæringen med 2. aksen er den samme vil de tilnærmelsesvist ligge oven i hinanden.


Svar #2
27. september 2010 af 1984bxnl (Slettet)

 Okay tak. Det lyder overkommeligt. 

Kan man gange med en konstant for at få den samme hældning i ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2010 af ChristianDJ (Slettet)

Nej, ikke umiddelbart - i hvert fald ikke på en måde, så det matematisk giver nogen mening.

Det er klart, at hvis du ganger både 0,1613 og 0,1609 med 0, så vil du få 0 i begge tilfælde.

Men så får du jo blot en vandret linje - som intet har med de oprindelige funktioner at gøre.


Skriv et svar til: Find en konstant for to ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.