Matematik

Beregning af arealet i en trekant i en graf

27. september 2010 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej

På figuren (som jeg desværre ikke kan lægge ind) ses en del af grafen for f(x) = 3/x. Beregn arealet af den trekant, der begrænses af tangenten i (1,3) og koordinatakserne.

Derefter skal jeg løse den samme opgave, men for en tangent der rører i (-2,f(-2)).

Jeg håber i vil hjælpe mig, da jeg er helt lost. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Bestem tangentens ligning og find skæringspunkterne mellem tangenten og koordinatakserne. Det giver kateterne i trekanten, og trekantens areal kan da umiddelbart beregnes.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. september 2010 af exatb

Differentier funktionen. Indsæt 1 på x´s plads i differentialkvotienten,  og du har tangentens hældning i 1,3

Du har nu a, x og y værdier, og disse indsættes i y = ax + b, og b værdien kan bestemmes, og tangentens ligning er fundet.

Nu kan du bestemme hvor linien skærer akserne og arealet kan bestemmes


Svar #3
28. september 2010 af zuku (Slettet)

 Jeg er lidt forvirret over hvad a, x og y er?!


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Tangenten gennem (1,3) har hældningen f'(3) = -1/3 . Tangentens ligning er derfor

y = -(1/3)(x-1) + 3 = -(1/3)x + 10/3

Tangenten skærer y-aksen i (0 ; 10/3) og den skærer x-aksen i (10 ; 0) .

Den af tangenten og koordinatakserne afgrænsede trekant er da en retvinklet trekant med kateterne 10 og 10/3 , og trekantens areal er

A = (1/2)·10·(10/3) = 100/6


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. september 2010 af exatb

a er tangentens hældning. Den finder du ved at indsætte x  værdien 1 i differentialkvotienten.

x og y(1,3) er koordinatsættet for det punkt hvor tangenten rører kurven


Svar #6
28. september 2010 af zuku (Slettet)

Hvad skal man starte med, for at finde tangentens ligning?


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. september 2010 af exatb

Differentier ligningen y = 3/x

y` = -3/x2    Dette er et udtryk for hælningen for ethvert punkt på kurven y = 3/x

Da du skal finde hældningen for kurven hvor x = 1 sættes 1 ind på x`s plads i det differentierede udtryk

y`= -3/12 = -3 

Hældningen er altså -3 der hvor x = 1

x og y er punktet 1,3 og hældningen a er -3

disse værdier sættes ind i ligningen y = ax + b

3 = -3 * 1 + b

b = 6

Nu har du alle de værdier som du skal kende for at skrive ligningen

y = -3x + 6


Svar #8
30. september 2010 af zuku (Slettet)

Mange tak, jeg har fundet ud af den første opgave nu. Men i den anden opgave skal jeg løse samme opgave, med for en tangent som rører i (-2,f(-2)). Og jeg kan ikke rigtig se hvordan jeg skal starte? Er det nogle, som vil hjælpe mig skal aflevere min hjemmeregning i morgen.   


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er helt samme fremgangsmåde som i #4. Bestem tangentens hældning f'(-2) og dens røringspunkt (-2 , f(-2)) og opstil så tangentens ligning.


Svar #10
30. september 2010 af zuku (Slettet)

 Problemet er bare, at jeg ikke aner helt hvordan man starter på det. 

I den første

y=3/x --> y'(x0)=-3/x0^2

y'(1)=-3/-1^2 = -3 Dvs. hældningen er -3

Jeg kan bare ikke se hvordan man skal starte på den anden?


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. september 2010 af mathon

tangentligning i (1,3):

                                             y = -3x + 6

som omskrives til akseskæringsformen

                                             x/2  +  y/6   =   1

som

                 skærer x-aksen i
                                        (2,0)

                 skærer y-aksen i
                                       (0,6)

de afskårne akse-stykker er kateter i den retvinklede trekant
hvorfor trekantens areal
er
                 T = (1/2)·2·6 = 6
 


Svar #12
30. september 2010 af zuku (Slettet)

 Det forvirrer mig at der står (-2,f(-2)), og ikke i lige som i den anden. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. september 2010 af mathon

opgaveteksten går blot et skridt videre
i "undervisningen" af dig.

             f(-2) = 3/(-2) = -(3/2)


så opgaveteksten nu kunne have været:

Beregn arealet af den trekant, der begrænses af tangenten i (-2,-(3/2)) og koordinatakserne.
 


Svar #14
30. september 2010 af zuku (Slettet)

Nårh, mange tak :)
Er der ikke noget x? Jeg skal bruge x så jeg kan finde hældningen :)


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. september 2010 af mathon

        f '(xo) = -3/xo2

        f '(xo) = -3/(-2)2 = -(3/4) 


Svar #16
30. september 2010 af zuku (Slettet)

 Hvor forsvinder (3/2) 2-tallet hen? 


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. september 2010 af mathon

tangentligningen i (-2,-(3/2))
er
                     y = -(3/4)·(x-(-2)) - (3/2)


Svar #18
30. september 2010 af zuku (Slettet)

Den udgør det i #15 ?


Svar #19
13. oktober 2010 af zuku (Slettet)

Hvilken hældning har (-2;-2), hvordan finder man ud af det ?


Brugbart svar (0)

Svar #20
13. oktober 2010 af mathon

            ...et punkt har ingen hældning


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.