Fysik

magnet og kræfter?

29. september 2010 af YasmineH (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.. har fået en opgave som jeg skal lave men jeg er hel blank! har en anelse om svaret men er ikke sikker... opgaven lyder:

En magnet A, som på grund af en frastødning svæver over en tilsvarende magnet B, der ligger på et bord. En glat træpind sørger for, at magnet A ligger lige over magnet B. Hver magnet har massen 55g.

Q1: tegn en figur som viser kræfterne på hver af magneterne A og B.

Q2:Magnet A trykkes nedad med en kraft på 2N. 
      Hvordan ændrer det normalkræften fra bordet på magnet B?

Det ville være alletiders hvis der var nogen som kunne hjælpe mig!!

på forhånd TakK!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. september 2010 af SirBille (Slettet)

Det første der er værd at bemærke er at begge magnetet påvirker hinanden med modsatrettet kraft, og at denne er i retningen der går fra den ene magnet mod den anden.

Du har så i Q1 at der er en kraf fra A på B, en fra B på A, en normalkraft på B, og tyngdekraften på begge magneter. Alt i alt 5 krafter.

Kan det hjælpe lidt?


Svar #2
29. september 2010 af YasmineH (Slettet)

Jah tak! det var jeg i tvivl om men nu ved jeg det med sikkerhed..! altså peger pilene fra den ene magnet på den anden? gør de det da magneterne frastøder hinanden?

kan du også hjælpe med Q2? jeg tror at Bs kræft øges med 2N oven på g.. kan det være rigtigt?


Brugbart svar (2)

Svar #3
29. september 2010 af SirBille (Slettet)

1) Du har helt ret. De to magneter frastøder hinanden (det er det der gør at den svæver over den anden og de ikke sætter sig sammen som på køleskabet). Det betyder altså at pilene (krafterne) peget mod hinanden.

2) Hvad mener du med "Bs kræft øges med 2N oven på g"? Du får nu en ekstra kraft som har samme retning som kraften fra magnet B, og som er på 2N.


Svar #4
29. september 2010 af YasmineH (Slettet)

Tak...

så i 2) hvis nu man skulle vise det med pile.. er der så en pil med ekstra 2N der peger mod B fra bordet og et der peger fra B, ned til bordet?


Brugbart svar (2)

Svar #5
29. september 2010 af SirBille (Slettet)

Nemlig :)

og da alting ligger stille påde i Q1 og Q2 så tjekker du at alle pilene summeret (lagt sammen) giver nul. Det er Newtons anden lov du bruger der, F=ma


Svar #6
29. september 2010 af YasmineH (Slettet)

er ikk helt sikker på om pilene peger mod hinanden eller peger væk fra hinanden... har set på noogle billeder af magneter og hvis der er + og - pol mod hinanden peger pilene mod hianden... peger pilene så væk fra hinanden hvis de frastøder?

og til 2) hvis vi havde 5 pile i 1 og tilføjer to ekstra pile på i 2 er der en ulig antal pile.. hvordan kan det give 0?   og hvad står ma for  hvis F står for Force?'


Brugbart svar (2)

Svar #7
29. september 2010 af SirBille (Slettet)

F står for Force, m står for mass (masse), og a for accleration. Det er en formel der siger at F = m*a, ved ikke om i har haft det endnu, men ellers så betyder det bare at en objekt der ligger stille (dva a=0) har en samlet kraft F=0.

Hvis du sætter kraften fra A på B som en pil på B, skal den pege væk fra A. Det er fordi de to magneter frastøder hinanden, og pilen betyder at B bliver skubbet væk fra A.

Kan godt se jeg har skrevet noget forkert til dig tidligere "Det betyder altså at pilene (krafterne) peget mod hinanden." er IKKE rigtigt.


Svar #8
29. september 2010 af YasmineH (Slettet)

Ok.. nu har jeg forstået det hele...

men skal bar evære sikker på en ting.. den ekstra kraft... er det to pile der peger mod hinanden? altså Btil bord og fra bord til B?


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. september 2010 af SirBille (Slettet)

De to ekstra krafter der kommer i Q2 er: En pil på A der peger nedaf (med 2N), og en pil fra B der peger opad med samme kraft.

Får du så at det passer?


Svar #10
29. september 2010 af YasmineH (Slettet)

i opgaven står der : hvordan ændrer det normalkraften fra bordet på magnet B?... skal der så ikk bare to pile der peger mod hianden mellem bord og B?


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. september 2010 af SirBille (Slettet)

Ikke helt. Der skal to pile, den ene er den samme som før, og den anden er på 2N (ikke nødvendigvis lige så lang som den første pil). Havde du nu fx. to kæmpe store magneter ville normalkraften fra Q1 være rigtig stor (magneten var tung), og 2N ville derfor næsten ikke være noget, og kraften ville derfor næsten være det samme i Q2.


Svar #12
29. september 2010 af YasmineH (Slettet)

nåh okey... så havd kan jeg så konkludere med i 2) ?


Brugbart svar (1)

Svar #13
29. september 2010 af SirBille (Slettet)

F_N bliver 2N større.. Du har en kraft F_N og nu har du F_N og en kraft på 2N der begge peger i samme retning, så må du ligge dem sammen..


Svar #14
29. september 2010 af YasmineH (Slettet)

F_N står for Force i N? og det er én pil, men hvor peger den? og hvad er F 9,82N/kg?


Brugbart svar (1)

Svar #15
29. september 2010 af SirBille (Slettet)

F_N var bare hvad jeg kaldte normalkraften. de 9.82N/kg du tænker på er jordens tyngdeaccleration, den skal du ikke bruge her (da du ikke kender det magnetiske felt og masserne af magneterne, det ville gøre problemet lidt mere kompliceret).

Det betyder altså bare at normalkraften bliver 2N større i Q2. Spørg endelig hvis du ikke er helt med?


Svar #16
29. september 2010 af YasmineH (Slettet)

nu forstår jeg det med F_N... men hvor ligger den?


Brugbart svar (1)

Svar #17
29. september 2010 af SirBille (Slettet)

På B. Der er en kraft fra bordet på B.


Svar #18
29. september 2010 af YasmineH (Slettet)

dvs en pil der peger fra bordet til B og ingen andre er påvirket?


Brugbart svar (1)

Svar #19
29. september 2010 af SirBille (Slettet)

En pil der peger fra B og op. Alle pilene tegnes fra der hvor de virker, og her virker de mellem B og bordet.

Dvs. i spørgsmål Q2 bliver pilen fra B og op (normalkraften fra bordet) længere, og der er kommet en pil på A der peger ned (fra at der bliver trykket på den).


Svar #20
29. september 2010 af YasmineH (Slettet)

Okey...

Nu har jeg endelig forstået det!

MAnge Mange tak for hjælpen og alt den tid...!!!

!!Tak igen!!


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.