Matematik

variable og lineære funktioner

30. september 2010 af mikhans (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej! jeg sidder her med en matematik opgave som jeg har en smule svært ved at forstå.

Hos et bestemt taxafirma er startgebyret 35 kr., mens kilometerprisen er 12 kr.

indfør relevante variable, og bestem ud fra oplysningerne sammenhængen mellem dem.

Bestem prisen for en tur, hvor strækningen er 17 km.

skal forskriften så se således ud: y= 12 x 17 + 35 
og er det hvad mener de med at inføre relevante variable?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2010 af peter lind

De variabel du skal indføre er kørt strækning, som du for eks. kan kalde x, samt pris, som du har indført med navnet y


Svar #2
30. september 2010 af mikhans (Slettet)

sorry, men jeg er bange for jeg ikke er helt med.

sådan som jeg forstår det ,skal jeg skrive:

y(pris)=x(kilometerpris)+s(startgebyr) så den kommer til at se sådan ud: y= x + s.

og det er så den endelige variabel eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 En variabel er en størrelse, som varierer, deraf navnet. 

I dette tilfælde er startgebyret og kilometerprisen faste, og varierer altså ikke. Den eneste ting, der varierer, er antallet af kørte kilometer.


Svar #4
30. september 2010 af mikhans (Slettet)

så jeg skal skrive pris er lig med  y (kilometerpris + startgebyr) = x(strækning)*y(kilometerpris) altså y= x*y.

det er mit bedste bud ellers ved jeg ikke hvordan variablen skal skrives??


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 y kan ikke både være kilometerpris + startgebyr og kilometerpris. Jeg vil hjælpe dig med at sige, at y er den samlede pris for en tur.

Du ved at én kilometer koster 12 kr. Hvordan finder man f.eks. prisen for 17 km?


Svar #6
30. september 2010 af mikhans (Slettet)

man ganger 12 med 17.
 

y= x*k

(samlet pris= antal kilometer * kilometerpris)

så mangler jeg da stadig at indskrive startgebyret, men da det ikke variere skal det ikke med?


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. september 2010 af peter lind

Prøv at se på hvad du skriver i #0. Du udregner prisen for at køre de 17 km helt korrekt. Nu skal antallet af kørte kilometer blot være en variabel x i stedet for.


Svar #8
30. september 2010 af mikhans (Slettet)

du må meget undskylde men da jeg ikke har lært om variabler er jeg stadig meget forvirret omkring hvad du prøver at sige med antallet af kørte kilometer blot være en variabel x i stedet for...


Brugbart svar (1)

Svar #9
30. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 Hvad koster en tur på 17 km? Hvordan skriver du regnestykket op?


Svar #10
30. september 2010 af mikhans (Slettet)

12kr. * 17 km. + 35 kr.

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 Helt rigtigt, der har du næsten også din funktion. Hvad skal du gøre, for at gøre funktionen færdig?


Svar #12
30. september 2010 af mikhans (Slettet)

så ville jeg regne det ud og sige: y= 239 eller 239x??


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 Nej, 17 er kun et eksempel. Du skal lade variablen x være antallet af kilometer. Sæt det ind i det du skriver i #10, og så er du der næsten.


Svar #14
30. september 2010 af mikhans (Slettet)

mange tak for hjælpen men jeg føler ikke rigtigt jeg kommer nogen vegne, jeg kan simpelthen ikke forstå præcis hvad du vil have mig til...


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 Du har den næsten i #10. Hvad er resultatet af det?


Svar #16
30. september 2010 af mikhans (Slettet)

hvis jeg regner udresultatet af: 12kr. * 17 km. + 35 kr. får jeg 239 men jeg ved ikke hvad jeg skal bruge det resultat til hvis jeg ikke kan skrive y=239..


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 Det er lige gået op for mig, at jeg har lavet en fejl, for y = 239 er rigtigt, men kun i dette tilfælde. Havde man f.eks. kørt 20 km, ville y være noget andet.

Men vi kom frem til, at y var totalprisen for en tur. Prøv at starte med at sætte y lig med det du skrev i #10.


Svar #18
30. september 2010 af mikhans (Slettet)

så kommer der jo til at stå: y= 12kr. * 17 km. + 35kr. og så fjerner jeg de 35kr. så der står y=12kr. * 17 km?


men jeg kan vel ikke bare skrive tallene som de står jeg bliver nød til at sætte nogle repræsentanter ind som f.eks. X
 


Brugbart svar (0)

Svar #19
30. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 Du skal ikke fjerne de 35 kr.

Og du skal nemlig sætte x ind. Vi kom frem til, at x var antallet af kørte kilometer, så hvad skal du erstatte det med?


Svar #20
30. september 2010 af mikhans (Slettet)

så ville mit svar se ud som i #2 y= x + s.


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.