Matematik

Opstil en nem formel

30. september 2010 af martinweber (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ved dyrkning af en bestemt bakterie optælles antallet af bakterier med jævne mellemrum
igennem nogle timer.
Ved forsøgets start var der 15 bakterier, og det viser sig, at antallet af bakterier fordobles, hver
gang der er gået 22 minutter.


a) Opstil en formel, der beskriver antal bakterier som funktion af antal minutter.
b) Hvor mange bakterier er der efter 1 time? Efter hvor lang tid er der 1000 bakterier?

Har lige lidt svært ved at se hvordan jeg skal opstille formlen ;-) evt noget med  15^ i  et eller andet?

Kan nogen hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2010 af Duffy

Find først ud af hvilken funktionstype du skal bruge . . .


Svar #2
30. september 2010 af martinweber (Slettet)

y= a* + b


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2010 af ramme2 (Slettet)

lineær funktion f(t) =at +b           b er begyndelsespunktet og begyndelsesmængden af bakteriekulturen.  f(t) er antallet af bakterier efter t timer. Bestem konstanten a . Konstanten b er allerede afsløret.

f(t) = at+b    er selvfølgelig det samme som    y=ax+b


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2010 af JW09496 (Slettet)

Du kan kalde bakterierne for N og tiden for t så får du N(t) er antal bakterier til tiden

Der er 15 bakterier ved start dvs. N(0)=15......

Hvis det er en eksponentiel funktion skal du bruge ex


Svar #5
30. september 2010 af martinweber (Slettet)

f(1) = 15*?? + 22


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. september 2010 af ramme2 (Slettet)

f(1) = 15*?? + 22      Nej det er forkert. Du skal også have en uafhængig variabel med. Den kan du enten kalde x eller t.      f(1)  Nej kald mængden af bakterier for f(x) eller f(t)    b begyndelsesmængden af bakteriekulturen og den er b = 15.    a  er en brøk.     Sæt det ind i formlen  f(x)= ax+b


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. september 2010 af Duffy

Det er ikke en lineær funktion ! ! !


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

f(0) = 15 start

f(22) = 15*2      fordobles hvert 22' minut

f (2*22) = 15*2*2 = 15*22

f(3*22) = 15*2*2*2  = 15*23    begynder det at ligne noget ??

f(t) = 15*2t/22      så gælder den for alle minutter ikke kun 22, 44, ... 


Skriv et svar til: Opstil en nem formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.