Matematik

fortegnsvariationen

04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

hej :)

hvordan finder jeg fortegnsvariationen for andengradspolynomierne f(x)= 2 x^2 - 13 x + 18 og f(x) = 4x^2 - 12 x + 9?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2010 af mathon

         find deres rødder
og
         faktoriser


         bliver det hele overskueligt


Svar #2
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

hvordan finder jeg dens rødder?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. oktober 2010 af mathon

rødderne findes af

             2x2 - 13x + 18 = 0                         og                4x2 - 12x + 9 = 0


Svar #4
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

jamen skal jeg regne den ud eller hvad jeg isolere noget eller?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. oktober 2010 af mathon

        ax2 + bx + c = 0   a≠0

        x = (-b ± √(b2-4ac)) / (2a)


Svar #6
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

jamen giver den ikke -2?

og så er der da ingen rødder?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2010 af mathon

                         
                                   2x2 - 13x + 18 = 0

      a = 2
      b = (-13)
      c = 18

          d = b2 - 4ac = (-13)2 - 4·2·18 = 169 - 144 = 25

           √(d) = √(25) = 5

  x = (-b ± √(d)) / (2a) = (13 ± 5) / 4

  x = (9/2)    v    x = 2

faktorisering:
                            
2x2 - 13x + 18 = 2·(x-(9/2))·(x-2)


Svar #8
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

når, så mine rødder er 9 og 2?


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. oktober 2010 af mathon

     ...så mine rødder er (9/2) og 2...


Svar #10
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

ja, også det jeg mente. men hvad skal jeg så gøre når jeg nu skal finde fortegnsvariationen?


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. oktober 2010 af mathon

                      f(x) = 2·(x-(9/2))·(x-2)

                      for x<2 er f(x) >0
                      for 2<x<(9/2) er f(x) <0
                      for x>(9/2) er f(x) >0
 


Svar #12
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

f(x) = 4x^2 - 12 + 9 --> d = b2 - 4ac.

a = 4
b = -12
c = 9

d = b^2 - 4*a*c = (-12)^2 - 4 * 4 * 9 = 0
derfor er der kun en løsning.

x = -12 ± 0 / (2*4) = -12

er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. oktober 2010 af mathon

der er dobbeltrod

             x =  (-b ± 0) / (2a)

             x = (12 ± 0) / 8

 den "ene" rod er 12/8 = (3/2)
 den "anden" rod er 12/8 = (3/2)            dobbeltrod

faktoriseringen
     giver derfor
                               f(x) = 4·(x-(3/2))·(x-(3/2))

                               f(x) = 4·(x-(3/2))2

nu kan du fortegnsanalysere


Svar #14
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

x<4 er f(x) >0
4<x<(3/2) er f(x) <0
x>(3/2) er f(x) >0
 

er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. oktober 2010 af mathon

                        f(x) = 4·(x-(3/2))2

                        for x < (3/2) er f(x) > 0
                        for x = (3/2) er f(x) = 0
                        for x > (3/2) er f(x) > 0
 


Svar #16
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

når, tusind tak for hjælpen.


Skriv et svar til: fortegnsvariationen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.