Matematik

Isolere x i brøker

04. oktober 2010 af guppymolga (Slettet)

Hej.

Jeg skal isolere x i ligningen 2x-1 / 4x = x / 2x+5

Nogle der kan hjælpe?

På forhånd tak!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

(2x-1) / 4x = x / (2x+5) er det sådan du mener?

2x+5≠0 v x≠0

gang alle led med fællesnævneren, som her vist nok er 4x(2x+5)

så kan du forkorte nævnerne væk


Svar #2
04. oktober 2010 af guppymolga (Slettet)

ja, glemte selvfølgelig parenteserne - klassisk fejl (:

okay, tak. prøver lige (:


Svar #3
04. oktober 2010 af guppymolga (Slettet)

så kommer der til at stå :

(2x-1)(2x+5)=4x^2

også ganger jeg parenteserne sammen så jeg får

4x^2+10x-2x+4=4x^2 ~ 4x^2+8x+4=4x^2

også trækker jeg 4x^2 fra på begge sidder og får:

8x+4=0?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. oktober 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Prøv lige at gange de to parenteser igen og husk at (-1)*5≠4


Svar #5
05. oktober 2010 af guppymolga (Slettet)

okay, der skal stå 5 i stedet.

men det løser da stadig ikke mit problem.

så kommer der jo bare til at stå

8x-5=0 ~ 8x=5 ~ x= 5/8 men det kommer jo bare ikke til at passe.


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. oktober 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Jo, den er god nok ;-)

Du kan jo efterprøve det. 

x = 5/8 = 0,625

prøv at sætte 0,625 ind i den første ligning på x' plads. 

Det er nemlig en god idé at kontrollere sit resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

#5 Jeg vil give dig ret i at det ikke er en "køn" løsning og hvis du regner med prøker i prøven er den temmelig besværlig.

Gør som #6 foreslår (brøken kan jo omskrives til en pæn decimalbrøk) og du vil kunne se at resultatet er rigtigt.


Svar #8
05. oktober 2010 af guppymolga (Slettet)

tak.


Skriv et svar til: Isolere x i brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.