Fysik

Monsunen hjælp haster!

07. oktober 2010 af salliii (Slettet)

 hej jeg sidder med en følgende opgave som jeg slet ikke kan finde ud af.

Monsunen

bevægelsen starter ved at hive platformen ud til 90 grader

platformen med massen M tænkes ophængt i en masselæs stang med længden R. i den modsatte ende af stangen er de en kontravægt med massen m anbragt i afstanden r fra omdrejningspunktet.

bevægelsen forgår udelukkende på grund af tyngdekraften, og den mekaniske energi er altså bevaret.

a) opstil et udtryk for sammenhængen mellem hastigheden i bunden ag bevægelsen og r, R, m og M?

b) hvor meget mere vejer du i bundstillingen, hvis r=½R og m=½M?

håber du kan hjælpe

på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Jeg tror du skal se på energibevarelse for systemet, dvs se på den potentielle og kinetiske energi med platformen oppe og så igen med platformen nede. Da energien er bevaret, kan du finde et udtryk for hastighed.


Svar #2
07. oktober 2010 af salliii (Slettet)

 det forstår jeg ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Lav to tegninger af Monsunen - en vandret og en lodret.

Vælg et nul-niveau for den potentielle energi og skriv den potentielle energi op i begge situationer.

Bagefter skriver du den kinetiske energi op. Tilsammen er de bevaret, dvs vandret og lodret skal summen af energierne være det samme.


Svar #4
07. oktober 2010 af salliii (Slettet)

 er det opgave a eller b er lidt forvirret ? sorry


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Spørgsmål a)


Svar #6
07. oktober 2010 af salliii (Slettet)

 men den lyder meget forvirret opgaven, fordi min lærer har selv lavet den . Men hvad med opgave b jeg er helt væk i opgaven forstår nu a men er stadig lost i b .

håber du kan hjælpe?:) og mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

I b (og også i a) skal du udnytte, at der er tale om en cirkelbevægelse. Accelerationen i cirkelbevægelsen skal lægges til tyngdeaccelerationen, og så kan du finde, hvor meget du vejer i bunden.


Svar #8
07. oktober 2010 af salliii (Slettet)

 okay tak for hjælpen :)

men jeg tænker hvordan kan jeg tegne monsunes lodret ? kan man det ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Der hvor platformen er nede og kontravægten er oppe:-)


Svar #10
07. oktober 2010 af salliii (Slettet)

 når ja det rigtigt :) tak for hjælpen ;) 


Svar #11
07. oktober 2010 af salliii (Slettet)

 hvordan finder jeg hastigheden den har jeg ikke forstået helt?


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Med et nulniveau for den potentielle energi, der hvor forlystelsen roterer om, dvs i vandret fås energien vandret til 

E = 0, da den holder stille her og derfor ikke har nogen kinetisk energi.

Lodret er den potentielle energi

Epot=mrg-MRg og Ekin= 0,5mvmr2+0,5MvMR2, hvor vi har to hastigheder, da M og m sidder i forskellig afstand fra rotationens centrum.

Epot+Ekin=0, da energien er bevaret.

Hvis du så bruger at der generelt gælder for en cirkelbevægelse at v=rω, hvor ω er vinkelhastigheden burde du kunne finde hastigheden. Det bliver ikke kønt!


Skriv et svar til: Monsunen hjælp haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.