Matematik

Matematik - Cirkler

12. oktober 2010 af JeppesenPeter (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cirkel C, og en linje l, er bestemt ved:

C : x2 - 4x + y2 + 2y = 11

l   : y = x + 1

Bestem koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem l, og C.

- Hvilken fremgangsmåde skal jeg benytte? En der vil hjælpe mig igang .. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Skæringspunkterne er de punkter (x,y), der tilfredsstiller både cirklens ligning og liniens ligning.

Da y = x+1 fra liniens ligning, substituerer man (x+1) i stedet for y i cirklens ligning, hvorved fremkommer en 2.-gradsligning i x, som man så løser. For hver værdi af x, finder man det tilhørende y for skæringspunktet ved at indsætte i liniens ligning.


Svar #2
12. oktober 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

Skal jeg så sammensætte dem, til to ligninger med to ubekendte?


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. oktober 2010 af mathon

skæring kræver

                                   x2 - 4x + y2 + 2y = 11          og       y = x + 1

dvs

                                  x2 - 4x + (x + 1)2 + 2·(x + 1) = 11                 som forklaret i #1 men her skrevet i detaljer

hvoraf

                                  2x2 - 8 = 0


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

På en måde, ja. Men følg fremgangsmåden i #1 til at få 1 ligning af 2. grad i den ubekendte x. Ved at indsætte y fra den lineære ligning i cirklens ligning, reduceres det til 1 ligning i x.


Svar #5
12. oktober 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

Men, 2x2 - 8 = 0, er da ikke en andengradsligning?


Svar #6
12. oktober 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

Skal jeg så reducere ligningen, 2x2 - 8 = 0, til:

2x2 = 8

x2 = 6

?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er da en 2.-gradsligning, der reduces til

2x2 = 8 , og så divideres der med 2 på hver side

x2 = 4 , dvs (x+2)(x-2) = 0 .


Svar #8
12. oktober 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

Ja - nu kan jeg se det, hvad er så næste trin for at opnå de kordinatsæt til hvert af skæringspunkterne?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Find det tilsvarende y for hvert af de mulige x-værdier, se #1. Punkterne skal jo også ligge på linien med ligningen

y = x+1


Svar #10
13. oktober 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

Skal jeg så gøre det samme, hvor det er y jeg isolerer og finder?


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du har fundet x-koordinaterne til skæringspunkterne mellem linien og cirklen. Find nu for hver af de fundne x-værdier den tilhørende y-værdi ved at udnytte, at skæringspunktet ligger på linien med ligningen y = x+1 .


Svar #12
13. oktober 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

Ja, min X-koordinater er = (x+2)(x-2), ikke?

Hvis skæringspunktet ligger på linjen med ligningen, y = x+1

Så må mine y koordinater være (x+1)(x-1), eller?


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du skal jo først lige løse ligningen færdig

(x+2)(x-2) = 0 .


Svar #14
13. oktober 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

(x+2)(x-2) = 0

X, har her to muligheder, enten = -2, eller 2


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, det er x-koordinaterne for de to skæringspunkter. Find nu de tilsvarende y-koordinater.


Svar #16
13. oktober 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

Skal jeg så bare tage, 2 f.eks., (som er mit ene X), og sætte ind i den første ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#16

Du har fundet x-koordinaterne til de to skæringspunkter mellem cirklen og linien. Brug nu liniens ligning til at finde skæringspunkternes y-koordinater. Liniens ligning er en relation, der gælder for sammenhørende (x,y) koordinater for punkter på linien.


Svar #18
13. oktober 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

Og, liniens ligning er som nævnt :
y = x + 1

Hmm - Jeg ved virkeligt ikke hvad jeg skal gøre her ..


Svar #19
13. oktober 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

Det der stopper mig er at jeg ikke ved hvad jeg skal bruge y = x + 1, til.

Jeg ved at jeg skal ende med to y - koordinater, men selve metoden/teknikken stopper mig.


Brugbart svar (1)

Svar #20
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#19

Du har fundet en x-koordinat, x = 2, for et af skæringspunkterne mellem cirklen og linien. Punktet ligger derfor på linien med ligningen y = x+1, så y-koordinaten for skæringspunktet opfylder, at y = x+1 = 2+1 = 3. Derfor er (x ; y) = (2 ; 3) det ene skæringspunkt.


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.