Kemi

ligevægtskonstanten, forskydning, stofmængderne.

14. oktober 2010 af nadiaGlæsner (Slettet) - Niveau: A-niveau

I en beholder findes en ligvægtsblandning bestående af de reaktionsskemaet nævnte gasser:

SO2(g) +NO2(g) ⇔ SO3(g) + NO(g)

Beholderen indeholder følgende stofmængder:

n(SO2)=0,62mol    n(NO2)=0,41 mol    n(SO3)=0,84 mol    n(NO)=0,13 mol

a) Beregn en værdi for ligevægtskonstanten ved den pågældende temperatur!

Uden at temperaturen ændres fyldes nu noget ekstra SO2(g) i beholderen.

b) I hvilken retning vil ligevægten forskydes?

Efter at der på ny er ligevægt i systemet, er n(SO3)=0,94mol og n(SO2)=1,67mol.

c)Beregn stofmængderne af de øvrige gasser i den nye ligevægtssituationen!

d)Hvor meget ekstra SO2 er der fyldt i beholderen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

a) ks = (n(SO3)*n(NO))/(n(SO2)*n(NO2))

b) til højre ifølge ham franskmanden.

c) ks = (n(SO3)ny*n(NO)ny)/(n(SO2)ny*n(NO2)ny)   og n(NO)ny + n(NO2)ny = n(NO) + n(NO2)

d) n(SO2) + n(SO3) + n(SO2)tilført = n(SO2)ny + n(SO3)ny


Svar #2
14. oktober 2010 af nadiaGlæsner (Slettet)

 i b) hvorfor til højre. er det fordi der er mindst molokyler?

og jeg forstår ikke helt c og d?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

b) fra wiki:  Le Châteliers princip er en sætning indenfor kemi, der siger at:

Et ydre indgreb i et system i ligevægt fremkalder en forskydning, der formindsker virkningen af indgrebet.

Sætning formuleredes af Henry Louis LeChâtelier i 1884.

der var ligevægt, den blev forskubbet da du tilsatte noget på venstre side, nu er der for meget på venstre side derfor forskydes reaktionen mod højre for at genoprette ligevægten.

c) ks er stadig den samme ks = (n(SO3)ny*n(NO)ny)/(n(SO2)ny*n(NO2)ny)        ()ny betyder selvfølgelig de nye værdier efter vi har tilsat mere stof.

og n(NO)ny + n(NO2)ny = n(NO) + n(NO2)     da stofmængden af nitrogen jo ikke har ændret sig.

du har så to ligninger med to ukendte, nemmest er at lade CAS gøre arbejdet.

d) n(SO2) + n(SO3) + n(SO2)tilført = n(SO2)ny + n(SO3)ny     den gamle stofmængde af svovl + den tilsatte stofmængde må jo være lig med den nye stofmængde af svovl


Svar #4
14. oktober 2010 af nadiaGlæsner (Slettet)

mange tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. april 2011 af thiteralt (Slettet)

 Jeg forstår ikke opgave c?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. april 2011 af kieslich (Slettet)

c) fra a) kendes ks = (n(SO3)ny*n(NO)ny)/(n(SO2)ny*n(NO2)ny)    = (0,94mol*n(NO)ny)/(1,67mol*n(NO2)ny)

isoler n(NO) fra denne ligning og indsæt i nedenstående ligning, eller lad CAS gøre arbejdet

og n(NO)ny + n(NO2)ny = n(NO) + n(NO2) =  0,41 mol + 0,13 mol = 0,54 mol


Skriv et svar til: ligevægtskonstanten, forskydning, stofmængderne.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.