Matematik

lineær differentialligning

18. oktober 2010 af sssl (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej folkens, jeg skal snart til eksamen..

Jeg er igang med at regne opgaver, og er kommet til lineær differentialligning, som jeg har svært ved.

den ser således ud:

dy/dx - 2xy = x ,

som opfylder betingelsen y(1) = 0

man kan regne den således:

dy/dx +p(x)* y(x) = q(x)

som har løsningen

y(x) = e^-u(x) * ( integralet af e^u(x) *q(x) dx + c )

hvor u(x) = integralet af p(x) dx

min p(x) er= -2xy

min q(x) er = x

så det betyder, at jeg skal sige

u(x) = integralet af -2xy dt  er....

det er her jeg er gået i stå ..

ved I hvad jeg skal herefter ?

Og hvad er integralet af -2xy ? :s


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Differentialligningen

dy/dx - 2xy = x

kan integreres ved separation af de variable:

dy/dx = x(1 + 2y) , hvoraf

d(1+2y)/dx = 2dy/dx = 2x·(1 + 2y) , så

d(1+2y)/(1+2y) = 2x dx, eller

ln(1+2y) = ∫ 2x dx = x2 + k , og dermed

1 + 2y = k·ex^2 ,

y(x) = k·ex^2 -(1/2) .

Betingelsen y(1) = 0 giver

k = 1/(2e) , så

y(x) = (1/2)·(e(x^2)-1 -1)

#0

I dit eget løsningsforslag er p(x) = -2x , ikke -2xy .


Svar #2
18. oktober 2010 af sssl (Slettet)

ups ja.. det er -2x og ikke -2xy..

men Hvad er integralet af -2x ?

jeg kan ikke regne den ud , :s

og det er ikke en seperation men en lineær differentialligning


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

∫ (-2x) dx = -x2 + k

Ja, det er en lineær differentialligning, og jeg viste i #1, hvordan den kan løses ved separation af de variable. Den kan naturligvis også løses ved brug af færdige løsningsformler, som du selv er i gang med.


Svar #4
18. oktober 2010 af sssl (Slettet)

Når okay på den måde..

Tak, jeg prøver at få det samme resultat som du fik.

Jeg har nemlig problemer med lineær differentialligninger..

Og til eksamen skal jeg bruge den formel med p(x) og q(x) osv..

Derfor prøver jeg lige at få det samme resultat som dig.


Svar #5
18. oktober 2010 af sssl (Slettet)

Jeg har fået det til at blive:

1/2 * e^-x^2 +k


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du har p(x) = -2x og q(x) = x, hvoraf

u(x) = ∫ p(x) dx = -x2 . Dette indsættes i løsningsformlen

y(x) = e-u(x) ·( ∫ q(x) eu(x) dx + c)

      = ex^2 ·( ∫ x·e-x^2 dx + c)

      = ex^2 ·( (1/2) ∫ e-x^2 d(x^2) + c)

      = ex^2 ·( -(1/2)·e-x^2 + c)

      = c·ex^2 - (1/2) ,

hvilket svarer helt til løsningen i #1 , bortset fra, at konstanten kaldes k det ene sted og c det andet sted.


Svar #7
18. oktober 2010 af sssl (Slettet)

jeg forstår princippet her til :

ex^2 ·( -(1/2)·e-x^2 + c)

hvordan bliver din halv til minus halve ?

og hvordan får du så :

c·ex^2 - (1/2) ??


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om at beregne

∫ x·e-x^2 dx , hvilket gøres ved substitution t = x2 , dt = 2x dx , så

= (1/2) ∫ 2x ·e-x^2 dx

= (1/2) ∫ e-t dt     (t = x2)

= (1/2) ·(-e-t)      ( t = x2)

= -(1/2)·e-x^2

Resten skulle følge af sig selv.


Svar #9
19. oktober 2010 af sssl (Slettet)

når halve kommer foran integralet, bliver det så automatisk minus halv ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. oktober 2010 af mathon


                     ∫ x·e-x^2 dx

   sæt
            u = -x2    og dermed    xdx = -(1/2)du

hvoraf

                     ∫ x·e-x^2 dx = ∫ e-x^2 xdx  = -(1/2)·∫ eudu  = -(1/2)·eu + C

som ved tilbagesubstitution
giver
                    ∫ x·e-x^2 dx = -(1/2)·e-x^2 + C
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. oktober 2010 af mathon

               e-x^2·y = -(1/2)·e-x^2 + C

               y = Cex^2 - (1/2)                                  gennem (1,0)

               0 = Ce1^2 - (1/2)

               C = 1/(2e) = (1/2)·e-1

hvorfor
               y = (1/2)·e-1·ex^2 - (1/2)

               y = (1/2)·ex^2 - 1 - (1/2)


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, det kommer fra stamfunktionen til e-t , se #8.


Skriv et svar til: lineær differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.