Fysik

Solcelles nyttevirkning

22. oktober 2010 af 92-majse (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med følgende opgave, som jeg håber, jeg kunne få lidt hjælp til:

For en solcelle er sammenhængen mellem spændingsfaldet U over solcellen og strømstyrken I gennem den givet ved: I = alfa - beta * (exp(gamma * U)-1).

Solcellen benyttes ved en belysning, hvor alfa = 0,180 A, beta = 1,47 nA og gamme = 40 V^-1. Når solcellen forbindes til en resistor, er spændingsfaldet over solcellen 0,45 V. 

a) beregn resistorens resistans.

Solcellen har arealet 16,8 * 10^-3 m^2. Intensiteten af sollyset er 870 W/m^2.

b) beregn solcellens nyttevirkning.

Resistoren i kredsløbet udskiftes med en resistor med variabel resistans. Den nyttiggjorte effekt fra solcellen ved den givne belysning afhænger af resistansen af den variable resistor i kredsløbet.

c) Beregn den største effekt fra solcellen ved den givne belysning, og hvor stor resistansen er i denne situation.

- a) og b) har jeg udregnet, hvor jeg får hhv. 5,4 Ω samt 0,257 %, men den sidste opgave er jeg gået lidt i stå i.. Håber, i kan hjælpe - på forhånd tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

P = U*I  og som funktioner:  P(U) = U*I(U)  hvor I(U) er defineret ved sammenhængen i 3'de linje i #0.

Differentier og løs P'(U) = 0.


Skriv et svar til: Solcelles nyttevirkning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.