Matematik

ss

12. april 2005 af aerobec (Slettet)
hejsa

jeg har fået en opgave her men kan ikke rigtig få hul på den.

En maskine er indstillet således at den mælkemængde der fyldes i en karton er normalfordelt med middelværdi 1005ml og spredning 5ml

så står der at jeg skal undersøge om maskinen kan leve op til at mindst 95% af kartonerne skal indeholde mindst 1000ml mælk.

hvordan gør jeg det?

jeg har prøvet lommeregnerens funktion invnorm, men jeg har på fornemmelsen at det ikke passer.

Svar #1
12. april 2005 af aerobec (Slettet)

jeg ved at det er meget sent, men jeg har virkelig brug for et "skub"!

Svar #2
12. april 2005 af aerobec (Slettet)

bare en eller anden?

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2005 af 404error (Slettet)

Undersøg, hvorvidt P(X >=1000) >= 0.95.

Svar #4
12. april 2005 af aerobec (Slettet)

jamen hvordan?

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. april 2005 af 404error (Slettet)

X betegner selvfølgelig mælkemængden. Du véd, at X er normalfordelt med middelværdi 1005 og varians 5. Derfor kan X skrives på formen

X = 5*Z + 1005,

hvor Z ~ N(0,1). Det følger, at

P(X >= 1005) = P(5*Z + 1005 >= 1005).

Skriv nu om på ovenstående, så du får en sandsynlighed på formen

P( Z

Slå nu op i en tabel over fordelingsfunktionen for standardnormalfordelingen og find denne sandsynlighed.

Svar #6
12. april 2005 af aerobec (Slettet)

øhh vi har ingen tabel over fordelingsfunktioner..

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. april 2005 af 404error (Slettet)

I #5 skulle der selvfølgelig stå

P(X >= 1005) = P(5*Z + 1005 >= 1000).

Du kan finde en tabel f.eks. her

http://www.math.unb.ca/~knight/utility/NormTble.htm

Alternativt kan TI83 sikkert regne det ud. Min er desværre gået i arv, så det kan jeg ikke hjælpe dig med.

Svar #8
12. april 2005 af aerobec (Slettet)

Desværre har jeg ikke lært om de tabeller, så jeg kan ikke lave det på den måde. Men hvis du kan huske noget om lommeregneren så ville det være super!

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. april 2005 af 404error (Slettet)

Det kan jeg som sagt ikke. Tabellen er let at aflæse. Skal du f.eks. finde

P(Z

så finder du 1.3 i yderste venstre søjle, og dernæst 0.05 i øverste række. Den hertil svarende værdi i tabellen er den søgte sandsynlighed.

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#8:
Løsning af opgaven ved brug af indbyggede statistikfaciliteter på en TI-83-grafregner.

Grafregnerens normalfordelingsfunktion 'normalcdf' findes under

[2nd] ; [VARS]

Lad X ~ N(µ,sigma^2), dvs. X er normalfordelt med middelværdi µ og varians sigma^2. Syntaksen for beregning af sandsynligheder

P(a =

hvor a,b E R (eller a = -infty og/eller b = infty), er

'normalcdf(a,b,µ,sigma)' (1)

a: nedre grænse
b: øvre grænse
sigma: spredning

BEMÆRK
Standarderne er µ = 0 og sigma = 1, svarende til N(0,1)-fordelingen (standard normalfordelingen). Netop hvis X ~ N(0,1), er der valgfrihed mellem syntaksen (1) og

'normalcdf(a,b)' (2)

OPGAVEN
Idet mælkemængden X ~ N(1005,5), skal du afgøre, hvorvidt

P(X >= 1000) >= 0.95

I henhold til (1) indtastes derfor

'normalcdf(1000,1E99,1005,5)' (3)

- alternativt

'1-normalcdf(-1E99,1000,1005,5)' (4)

(3) og (4) giver samme resultat, eftersom X er en såkaldt absolut kontinuert stokastisk variabel, så

P(X >= k) = 1 - P(X =

for ethvert k E R.

Lad mig for fuldstændigheds skyld slå fast, at 404Error's forslag i #5 også kan realiseres på grafregneren. Vi har

X = 1005 + 5*Z

hvor Z ~ N(0,1). Det følger, at

P(X >= 1000) =
P(1005 + 5*Z >= 1000) =
P(Z >= -1) =
1 - P(Z =

I henhold til (1) og (2) ovenfor indtastes

'normalcdf(-1,1E99,0,1)' (5)
'normalcdf(-1,1E99)' (6)

- alternativt

'1-normalcdf(-1E99,-1,0,1)' (7)
'1-normalcdf(-1E99,-1)' (8)

Jeg vil overlade det til dig at kontrollere, at (3)-(8) alle giver den samme sandsynlighed - nærmere bestemt

P(X >= 1000)

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#10: Der skal naturligvis stå

X ~ N(1005,25)

i henhold til standardnotationen

X ~ N(µ,sigma^2)

//Singularity

Skriv et svar til: ss

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.