Fysik

Halveringskonstant

28. oktober 2010 af slapdack (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg skal finde halveringstykkelsen af bly ud fra funktion: y=1558,5*e-0,114*x.

Svækkelsen af gammastråling i bly har funktionen af typen: I=I0*eμ*x

Her er μ den lineære absorptionskoeffetient. 

Er mit a i denne sammenhæng så ikke e-0,114 

?

Hvis ja, kan nogen da forklare mig hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Halveringstykkelsen er x1/2 = ln(1/2)/k = ln(1/2)/(-0,114) = ln(2)/0,114 = 6,08 . Halveringstykkelsen har dimension af en længde, men enheden for k er ikke givet her.


Svar #2
29. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

 Det resultat får jeg hvis jeg siger ln(0.5)/ln(e-0,114)

Ikke hvis jeg gør som du skriver


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det skulle jo gerne være det samme, da

ln(0,5)/ln(e-0,114) = ln(1/2)/(-0,114) = ln(2)/0,114
 


Svar #4
29. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

miin fejl


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Og     ln(0,892258) = -0,114 .  Jeg kan ikke se, hvor du ser en uoverensstemmelse.


Svar #6
29. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

 Bliver den til ln(2) fordi de er det omvendte af ln(0,5) ligesom -0,114 er det omvendte af 0,114


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, netop. For

ln(0,5) = ln(1/2) = ln(1) -ln(2) = -ln(2)


Svar #8
29. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

 - ln(2) nu?


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, hvad er din indvending her?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. oktober 2010 af mathon

eller
                                                         I = Io·e-µx            da µ>0

    halveringstykkelsen X½
                                                         (1/2)Io = Io·e-µ

                                                          (1/2) = e-µ                       her tager du reciprokværdierne

                                                           2 = eµ

                                                           ln(2) = µ·X½

                                                           X½ = ln(2)/µ

                                                           X½ = ln(2)/0,114

        


Skriv et svar til: Halveringskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.