Studievalg og videregående studie

økonomi

29. oktober 2010 af kirsebærvin (Slettet)

Hej :)

Er der nogen, som har kendskab til økonomi-studiet, som evt. kan fortælle lidt om det? Jeg er mest interesseret i at høre hvordan matematik indgår i studiet? Jeg går i 3g og matematik A, men er lidt usikker på om jeg ville kunne klare matematikken. Jeg er udmærket i matematik, bare ikke et geni - skal man være det for at kunne følge med? Adgangskravet er jo netop mat A og gennemsnit på mindst 7 i faget (?).

På forhånd tak for svar!


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. november 2010 af Henriksorensen (Slettet)

Du skal ihvertfald have et stort matematisk overblik, dvs have let ved at se de logiske sammenhænge og kunne forstå relativt komplekse (i forhold til gymnasiet) beregninger i løbet af få sekunder. Det går simpelthen ikke at være usikker i de basale regler som brøk og potensregneregler, imens differential- og integralregning skal sidde fuldt og fast på rygraden.

På universitetet vil du få et kort tilbageblik på de matematiske metoder, du lærte i gymnasiet, du vil få genopfrisket nævnte regler, men gymnasiets pensum gennemgåes på omkring 3 uger, og da forventes du, at du er helt klar til, at der bliver bygget oven på. Heldigvis er det sådan, at en del af den matematik, du skal lære på økonomistudiet minder relativt meget om den, du allerede kan, der bliver bare i højere grad generaliseret, og dine udtryk bliver længere og en smule mere komplekse. 

På andet og tredje semester kan du så roligt regne med at blive sat en del mere på matematisk arbejde, men der skulle du også gerne have vænnet dig til tempoet.

Til information kan det nævnes, at de seneste to årgange (efter at kravene blev ændret fra Matematik B til A) af Polit-studiet på Københavns Universitet har haft en historisk lav dumpeprocent i matematik. Sidste år var det laveste niveau nogensinde, der var det vist omkring 10 pct. af dem, der gik til eksamen, der dumpede på første semester.

Jeg kan dog berolige dig med, at der intet problem burde være i at gennemregne typeopgaverne til eksamen, hvis du virkelig gør en indsats. Om forståelsen for de matematiske argumenter og metoder så er på plads, vil du få testet de følgende år i de økonomiske fag, men der genopfriskes det selvfølgelig også løbende.

Matematik som fag er et af de nemmeste fag på økonomi-studiet, fordi du blot regner opgaver. Det er brugen af matematikken i økonomiske sammenhænge, der kan være svær og volde problemer, men det bliver du kun i meget lille grad udfordret ved på første år og nok overhovedet ikke på første semester.


Svar #2
02. november 2010 af kirsebærvin (Slettet)

Mange tak for dit svar :) Med din indsigt, går jeg ud fra at du læser økonomi? Måske jeg kunne få dig til at skrive lidt mere om studiet? Det er jo et studie der er berygtet for at være ret "hardcore" - er det din oplevelse, at der er mange der er faldet fra pga. niveauet? Hvordan lå du niveaumæssigt i gymnasiet, og hvordan ligger du nu på dit studie? ...Eller måske mere direkte: Var du den bedste i din tidligere klasse, og er det dit indtryk at det er studie hvor kun "top"eleverne fra gymnasiet klarer sig? Er der nogen særlige kompetencer man specielt skal besidde for at kunne klare sig på studiet? Jeg tænker, grundviden om økonomi, sociologi og politik, eller starter man mere eller mindre fra scratch? Det har bare altid undret mig, at samfundsvidenskabelige uddannelser ikke kræver netop Samf A...


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. november 2010 af Henriksorensen (Slettet)

Jeg læser økonomi, ja. Du kan blot søge på økonomi her på Studieportalen, så kommer der en del indlæg frem om studiet, der er ret gode.

Min egen oplevelse er, at en hel del falder fra i løbet af de første to år. Det bunder for en dels vedkommende i, at de ikke er gode nok til matematik, for andre er interessen der ikke alligevel og for nogle er studiet ganske enkelt bare for svært. Jeg har venner på de fleste studier, der er kendt for at være hardcore, men det er endnu ikke lykkedes mig at finde et studie, der er så elitært og samtidig så svært som økonomi-studiet, så du kan roligt regne med at blive sat på arbejde. Men det er jo også nødvendigt, sandt at sige har økonomerne jo nogle af de største tillids- og ansvarsposter i både den offentlige og private sektor, og det går simpelthen ikke, hvis du ikke har et højt niveau.

Min egen oplevelse af gymnasiet var, at det var alt for nemt. Uden specielt arbejde klarede jeg mig igennem med et tocifret snit og havde således ingen dårlige fag overhovedet. Men det er jo gymnasiet, og det skal siges, at en stor del af mine medstuderende har klaret det lige så godt som jeg selv. Folk vælger økonomi af interesse og ikke prestige, så du vil opleve, at en stor del har et meget højt snit fra gymnasiet. Grunden til, at der ikke er et optagelsessnit, er, at der simpelthen er plads til dobbelt så mange studerende på studiet. Men de har talt om at få dispensation til at lave et optagelsessnit under alle omstændigheder, idet det formodentlig ville mindske frafaldet, hvis ikke alle og enhver kan komme ind.

Men frygt nu ej, der er skam også mange, der ikke lå i den absolutte topklasse i gymnasiet, og de klarer det lige så godt som os andre på universitetet - men du skal naturligvis være dygtig. Universitetet er noget helt andet end gymnasiet, så du kan ikke bare drage en parallel. Stoffet er et helt andet, studiestilen er en anden og pensum er så meget desto større, hvorfor flid, selvdisciplin og struktur er nogle af de aller vigtigste faktorer for, hvor godt du kommer til at klare det.

Du starter på scratch med alt (bortset fra matematik). Alt det, du har lært om økonomi i samfundsfag, piller de ud af dig, og så lærer du det på ny, men denne gang lærer du, hvordan det virkelig hænger sammen i stedet for de "løgne" alle fortielserne i gymnasiet afstedkommer. Din samfundsfaglige forståelse vil blive langt mere embedsmandsagtig, i stedet for ideologiske diskussioner og sociologiske teorier vil du lære om statistiske definitioner og metoder til at bearbejde talmateriale til brugbare samfundsanalyser. Husk på, at økonomistudiet er en statsvidenskab og adskiller sig dermed stort fra eksempelvis statskundskab. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. november 2010 af Milua89 (Slettet)

 Jeg læser på cand.oecon studiet i Århus på 1. semester.

Jeg gik med mange af de samme tanker som dig inden jeg startede på studiet. Med hensyn til matematikken, så vil det være en rigtig god idé at repetere din differentialregning og generelt potens- og brøkregneregler, da det primært er dette du skal bruge på 1. semester. Mange fra min årgang blev overrasket over, at vores professor i en af de første forelæsninger brugte totaldifferentiation som den mest naturlige ting i verden. Ingen fattede noget som helst (hvilket nok heller ikke var meningen).

Men helt generelt vil jeg sige, at du ikke skal være nervøs for matematikken - i hvert fald ikke som den ser ud på 1. semester. Det er nok nærmere Statistik der kan volde problemer - det er allerede blevet ret svært her et par måneder henne på studiet. Mht. læsemængden, så er der en forholdsvis blød start på studiet, hvor man starter stille og roligt op, men efterhånden kommer der mere knald på. Du skal regne med at bruge en 30-40 timer om ugen på dit studie. Anse det som et fuldstidsjob.

Men hvorom alt er, så er det et rigtig spændende studie, som jeg kun kan anbefale. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. november 2010 af avlanden (Slettet)

 Jeg læser ligeledes Oecon på 1. år på AU (hej Milua89).

Er enig i alle Milua's betragtninger, dog vil jeg sige at timeantallet der er nødvendigt er væsentligt højere. Undervisning (forelæsninger + øvelsestimer) løber op i omkring 25 timer om ugen. Derudover skal der løses 3 opgavesæt ugentligt, som tager mellem 1-4 timer at løse hver (kommer an på fag og sværhedsgrad). Derudover kommer læsemængden som varierer en del, men på de første 2 måneder har vi læst 1000 sider ca.

Det nødvendige tidsforbrug vil jeg sige, ligger på 40+ timer om ugen, hvor jeg nok bruger mellem 45-60 timer ugentligt. Et stort tidsforbrug som også afspejler at jeg interesserer mig for fagene, og ønsket om at forstå det hele og løse alle opgaver.

Du kan evt. kigge i min forumpost, som førte til mit studievalg: https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=788196 hvori der er flere oecon'er og polit'er der udtrykker sig.

Mvh.


Skriv et svar til: økonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.