Matematik

Procent

30. oktober 2010 af multo26 (Slettet) - Niveau: C-niveau

En størrelse aftager med 20% på 10 år. Beregn det procentvise fald over 1år.

Har jeg brugt den rigtige formel?

r1år = n√(1+rnår) -1

 r10år = 0,2

 F10år  = 1 - rnår = 1 - 0,2 = 0,8 (er det rigtig at trække r fra istedet for at lægge til?)

F1år = n√Fnår = 10√0,8 = 0,978

r1år = F1år -1 = 0,978 - 1 = -0,022 = -2,2%

En størrelse aftager med 6,5 % om året. Efter en årrække er størrelsen aftaget med 55,36%.

Hvor mange år er der gået?

Kan jeg bruge den her: rnår = (1 + r1år)n - 1

Skal jeg bevare fortegnene i formlen som de er eller skal jeg trække r1år fra 1 istedet for at lægge til?

Tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2010 af peter lind

Når man har en aftagende eksponentialfunktion regnes "r" den procent der aftages med for negativ. Om du vil kalde det for at du skal trække fra i stedet for må du selv om; men det er mest praktisk at have en enkelt formel fremfor 2 formler, hvor der indgår forskelligt fortegn


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

Det ville nok virke mere logisk at trække renten fra begge steder

1-rnår =(1- r1år)n                 

  beløb-samlet fald på n år =(beløb-årsfald)n           og så bliver beløbet forkortet ud, så du får  formelen

Du kan også vælge at regne renten som negativ, men du skal så være konsekvent og vise at også den samlede rente er negativ.

1+rnår =(1+ r1år)n


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2010 af MWT (Slettet)

 hvis noget aftager med en hvis andel pr. år eller dag bruges en exponentiel funktion 

1.

løs ligningen: 1*(1-0,2)=1*a^10.

og jo du skal trække fra da det er aftagende og lægge til hvis det "tiltagende"

hint: hvis du ganger noget med over 1 bliver det større og omvendt mindre

2. 

løs ligningen: 1*(1-0.5536)=1*(1-0,065)^x

formlen rnår = (1 + r1år)^n - 1, da de er aftagende hedder faktisk (1+(-r))^n.

håber du forstår det.


Skriv et svar til: Procent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.